Minden rosszban van valami jó!

20/04/09 csütörtök
ujnemzedek.hu
Itthon vagyunk, lassan már egy hónapja. Ez mindenkit máshogy érint. Van, aki örül a nyugalomnak, van, aki már kaparja a falat és az lenne számára az igazi húsvét, ha kimozdulhatna a négy fal közül. Most nézzük meg, hogy a bevezetett korlátozásoknak milyen pozitívumai vannak a Földünkre nézve.

Kicsit lelassult minden. Talán mi magunk is, de a közlekedés mértéke biztosan visszaesett. Ennek van is néhány, a környezetünkre nézve pozitív változása. Kevesebb a zaj, csendesebbek a városok. A lecsökkent autóforgalomnak hála kisebb az úgynevezett kultúrzaj, aminek hála könnyebb dolguk van a kutatóknak is.

A szeizmológusok budapesti mérőállomása, mely a Sas-hegy alagútrendszerébe van telepítve, immár 16 éve működik és detektálja a szeizmikus hullámokat a világ minden tájáról. A mérések eredményét nagyban befolyásolja a kultúrzaj, mely a közlekedésből és egyéb az emberek által okozott tevékenységből tevődik össze. Természetesen a hétvégi és a hétköznapi mérések között van eltérés. Azonban a korlátozások bevezetése óta a környezeti zajszint drasztikusan lecsökkent, ami mérések eredményein is jól kivehető.

A levegő minősége is javult a korlátozások bevezetése óta. Magyarországon, azon belül is Budapesten harmadára esett vissza a légszennyezettség. Csökkent a nitrogén-dioxid és a szálló por koncentrációja is. Ezek a pozitív változások Európa nagy részére mind elmondhatók. De nézzük meg Kínát. Náluk a legsúlyosabb időszakban a gyárak, üzemek és persze a közlekedés leállásának hatására 25%-os lehetett a káros anyagok kibocsátáscsökkenése. A nagyvárosaikban 40%-kal esett vissza nitrogén- dioxid koncentrációja.

Más pozitív hatása is van a korlátozásoknak. Például kevesebb a turista és a hajóforgalom is lecsökkent. Ezt bizonyítja az is, hogy élővizeink látványos tisztulásnak indultak. A Balaton vize gyönyörűen tiszta lett, valamint Olaszország számos – a turisták által kedvelt - célpontján újra megjelentek olyan fajok, amiket a mindennapokban ritkán láthattak az emberek. Visszatértek a hattyúk, kacsák és különböző halfajok. Velence csatornáiban, pedig delfineket kaptak lencsevégre.

Ezek a pozitív változások, ha azt vesszük, viszonylag rövid idő alatt –pár hónap- már mutatkoznak is. Ami igazán örömteli hír. Végre a Földünk is fellélegezhet egy kicsit.