Milyen tapasztalatokkal szolgált a vírus a környezetvédelem szempontjából?

20/05/27 szerda
A vírus mellékhatásaként világszerte csökkent a károsanyag-kibocsátás. De mi lesz most, hogy lassan mind visszatérünk a rendes kerékvágásba?

Ha a vírusnak volt pozitív következménye, akkor az a környezetre gyakorolt pozitív hatás. A közlekedés mértéke világszerte csökkent, ennek következtében a károsanyag kibocsátás is visszaesett. Sok helyen jelentősen javult a vizek minősége is. De mi lesz most, hogy lassan minden visszatér a rendes kerékvágásba? Elsőként azt érdemes tudomásul venni, hogy mindez nem szándékos következménye volt a vírus elleni küzdelemnek. Így minden jel szerint ezek a változások csak ideiglenesek lesznek, de emellett számos tapasztalattal is szolgált az emberiség számára.

A legfontosabb talán az, hogy megfelelő elkötelezettséggel képesek voltunk megbírkózni egy világszintű problémával. Mind a kormányok, a cégek, mind pedig maguk az állampolgárok világszerte tartották magukat az korlátozásokhoz, aminek egyelőre úgy tűnik meg is lett az eredménye.

Hasonlóan lényeges az is, hogy bár a karantén jó hatással volt a környezetre, az emberekre viszont már annál kevésbé. A gazdaság ugyanis megszenvedte a járványt, világszerte több millióan veszítették el a munkájukat. A legfontosabb, hogy megtaláljuk az egyensúlyt a környezetvédelem és a gazdasági fejlődés között.

Sokan érveltek már a fogyasztási szokások megváltoztatásának szükségességén. Azonban az csak most lett világos, hogy ez nem csak a környezetnek jó, hanem nekünk embereknek is. Egyértelmű lett, hogy az egész világra kiterjedő közlekedési útvonalak nem csak a környezetet károsítják, de számunkra is veszélyesek lehetnek, s emellett sokkal ingatagabbak, mint azt bárki is gondolta volna.

Amit mi magunk tehetünk, hogy a minőségibb és helyi gyártású termékeket favorizáljuk a rosszabb minőségű, külföldi tömegtermékekkel szemben. Így nem csak, hogy a szállítás során keletkező szennyező anyagok nem tapadnak majd a kezünkhöz, de tovább is lehet használni, így szemszerűleg is csökkenthetjük a fogyasztásunkat. Emellett a helyi gazdaságok sem lesznek ilyen mértékben kiszolgáltatva egy esetleges jövőbeni újabb világjárványnak.