Megdöbbentően sok a mikorműanyag a Temzében

20/07/24 péntek
A világ második legszennyezettebb folyója a Temze, egy nemrég publikált kutatás szerint. A Duna jobban áll, de azért nálunk se túl rózsás a helyzet.

A világ egyik legszennyezettebb folyója lehet a Temze, derült ki egy, a Londoni Egyetem, a londoni Természettudományi Múzeum és a Zoológiai Társaság kutatói által végzett vizsgálatból. Eszerint a folyó egyes szakaszain akár 94 ezer darab mikroműanyag is áthaladhat másodpercenként.

Ezzel a folyó szennyezettebbnek bizonyult a Rajnánál és a Dunánál is, egyedül a kínai Jangce folyó van még ennél is rosszabb állapotban. A kutatók szerint a nagy mennyiségű mikroplasztik valószínűleg nagyobb tárgyak, főleg ételcsomagolások széttöredezéséből származik, de emellett a kozmetikai szerekből származó mikrogyöngyök, és a műanyagot tartalmazó tisztítószerek is növelik a szennyezettséget.

A vizsgálat során felboncolt folyami rákokban is sokkolóan sok volt a műanyag, a part mentén pedig „kendőzátonyok” alakultak ki a vécébe dobált nedves törlőkendők miatt.

De mi is a mikroműanyag?

 

A műanyaghulladékok nagyrésze nem bomlik le, csupán kisebb darabokra esik szét. Ezeket az 5 mm-nél kisebb műanyagdarabokat nevezzük mikroműanyagoknak. Ezek káros mivolta a természetbe kerülve továbbra is fennáll, sőt így láthatatlanul még veszélyesebbek is.

És nálunk mi a helyzet?

Magyarországon legutóbb idén februárban végeztek ezzel kapcsolatos méréseket. Ebből kiderült, hogy a Duna mikroplasztik szennyezését főleg az egyszer használatos műanyagok okozzák. A korábbi vizsgálatokhoz képes háromszor annyi, köbméterenként 147 mikroműanyag-részecskét találtak a vízben.

A budapesti csapvízben más országokhoz hasonló mértékben találtak mikroműanyagokat, de egységes módszertan híján nehéz az összehasonlítás. Az viszont biztos, hogy a palackozott ásványvizeknél, nem meglepő módon azért jóval rosszabb eredmények jöttek ki.  

Forrás: ng.hu, Index

Ha te is próbálsz környezettudatosan élni, akkor nézz rá az Öko Napló alkalmazásunkra, melyben számos tippet találtok arról, hogy mit tehettek a természet védelmében. Emellett pedig különböző környezetvédelmi témákban is összemérheted a tudásod a többi felhasználóval.