Hogyan segíthetsz te is?

20/05/13 szerda
A koronavírus világszerte komoly kihívás elé állított mindenkit. Az állami szervek erőt megfeszítve dolgoznak a vírus megállításán és a lakosság támogatásán, most azonban minden segítségre szükség van. De mit is lehet tenni pontosan?

Figyelj a szomszédaidra

A vírus mindenkire veszélyes, azonban a legkiszolgáltatottabbak a gyenge immunrendszerrel rendelkező idősek, így náluk a legfontosabb, hogy kerüljenek bármi fajta érintkezést. Ezért jelöltek ki számukra külön idősávot a bevásárlásra, de akik ennyi időre sem szeretnék elhagyni a lakásukat, azoktól az önkormányzatok vállalják ezt át. Sok helyen azonban az önkormányzatok szűkös erőforrásai és a megnövekedett feladatkörük miatt ennek nehezen tudnak eleget tenni.

Így az egyik legegyszerűbb, mégis hasznos dolog amit tehetünk, hogy figyelünk a környezetünkben lakó idősekre, és segítünk ha valamire szükségük van. Figyelj arra, hogy se a kérdezésnél, se az átadásnál ne kerüljetek közvetlen kontaktusba. A legjobb, ha kis cetliken kommunikáltok, a vásárolt termékeket pedig az ajtó előtt hagyod.

Ugyanígy fontos az is, hogy senki ne maradjon egyedül. Beszélgess a szomszédokkal, rokonokkal, akár ajtón keresztül, akár telefonon, hiszen nem csak a vírus, vagy az élelmiszerhiány, de a magány is káros hatással van az egészségre.

Ne pazarolj

És ha már élelmiszer. Eddig is komoly problémát jelentett a fogyasztható ételek kukában landolása, erről már korábban is írtunk. Ez most hatványozottan igaz. Bár a felhalmozási láz mostanra már csökkent, és az üzletek utánpótlási vonalai bírták az iramot, azonban amíg nincs vége a vírusnak, addig nem nyugodhatunk meg teljesen.

Amit nem fogyasztunk el a közeljövőben azt fagyasszuk le. Készüljünk arra, ha esetleg nem tudnánk boltba menni. Ha pedig valamit nem tudunk elraktározni, azt osszuk meg a szomszédainkkal ahelyett, hogy kidobnánk.

Adj vért

A betegek gyógyulásához és felépüléséhez nagy szükség van a vérkészítményekre! A segítés egyik egyszerű módja tehát, hogy aki egészséges az adományozzon vért, ezzel segítve a vírus elleni küzdelmet.

Támogass jótékony szervezeteket

Sok civil szervezet végez segítő tevékenységet. Nem kell azon törned a fejed, hogy mi egyéb dologban segíthetnél, hiszen ezt már megtette valaki más. Csak válaszd ki a neked szimpatikus csapatot és támogasd őket. Ez lehet akár adomány is, de ha benne akarsz lenni a dolgok sűrűjében, akkor a legjobb, ha te magad is beállsz önkéntesnek.

Ezt a legkönnyebben az onkentes.gov.hu oldalon teheted meg, ahol tevékenységek alapján keresheted meg, és veheted fel a kapcsolatot a szimpatikus szervezettel.