Hogyan írj cikket a Blogzinra?

20/03/05 csütörtök
ujnemzedek.hu
Ki szeretnéd magad próbálni a blogolásban, de blogot csinálni túl nagy meló? Esetleg nem is írnál annyit, hogy megérje befektetni az energiát? Nálunk így is belevághatsz a Blogzinon. El is mondjuk, hogyan.

A Blogzinra szánt cikkeknek csupán néhány egyszerű feltételnek kell megfelelnie, és már tesszük is fel az oldalra.

Az anyag legyen szóközökkel együtt minimum 1000 karakter. Ne formázz rajta semmit, azt mi megoldjuk. Valamint fontos, hogy küldj a cikkel együtt egy jó minőségű képet (min. 1 MB), amivel illusztrálni tudjuk.

Ha hírt írsz nekünk, például egy rendezvényről vagy kiállításról, akkor fontos, hogy a cikkedben válaszolj arra, hogy mi történt, kivel, mikor és hol. Ezek ugyanis a hírek alapvető kellékei. Illetve ezekhez még hozzá szokták venni a miért és hogyan kérdéseket is, amelyek megválaszolásával a cikked még mélyebb és tartalmasabb lesz.

Más műfajú szövegeknél ezek nem alapvető követelmények, azonban ott is nagyon jó alapot adnak, amiről el tudsz indulni.

Most pedig nézzük meg, hogy hogyan is néznek ki a cikkek

Cím: Ahhoz, hogy sokan kattintsanak a cikkedre, valami figyelemfelkeltő címet kell adnod neki. Ugyanakkor senki se szereti a clickbait-es kamuhíreket, ezért ügyelj arra, hogy a cím utaljon a cikk tartalmára.

Lead: A címek után bizonyára sokszor találkoztál egy kiemelt bekezdéssel, amit legtöbbször nagyobb, vagy félkövér betűvel írtak. Ez az úgynevezett lead. Ennek legfontosabb funkciója a figyelem felkeltése és megtartása. Ez kiegészül azzal, hogy a lead-ben benne kell lennie magának a hírnek, és választ kell adnia a legfontosabb kérdésekre, hiszen sokan csak ennyit olvasnak el és ez alapját döntik el, hogy folytatják-e. Azt szokták mondani, hogy az a jó lead, amely egy rövidhírként is megállná a helyét.

Törzsszöveg: Itt rendelkezel a legnagyobb szabadsággal, hisz ez már „maga a cikk”. Te döntesz a témáról és a műfajról is, vagy arról, hogy E/1-ben vagy E/3-ban írsz. Pár megkötés azonban itt is van. A cikket mindig kezdd magával a hírrel, vagyis azzal, ami kiváltotta azt, hogy megírtad. Ezután válaszold meg a fontosabb kérdéseket, és így haladj az egyre kevésbé lényeges dolgok felé (körülmények leírása, hangulatkeltés stb.). Persze ha a saját szemszögedből írsz beszámolót, akkor lehet, hogy jobban jársz, ha az időrendi sorrendet követed.

Figyelj arra, hogy a szöveged ne egy tömb, hanem szellős, könnyen olvasható legyen. Figyelj, hogy a külön gondolatmenetek külön bekezdésbe kerüljenek, így könnyebben befogadható lesz.

Végezetül a cikket elkészülte után érdemes átolvasni, hogy érthető-e a szöveg, nincs-e benne indokolatlan, elkerülhető szóismétlés, meg úgy egészében élvezetes olvasmány-e.

Ha ezek után megjött a kedved az íráshoz, akkor keresd a hozzád legközelebbi közösségi terünket! :)