Ezeket a magyar kiállításokat járhatjuk be online

20/03/28 szombat
A Koronavírus-járvány miatt a mozikhoz, színházakhoz hasonlóan a múzeumok is kényszerűen zárva tartanak. Azonban ez nem jelenti azt, hogy teljesen le is álltak volna. A háttérben számos intézmény munkatársai dolgoznak azon, hogy a kiállításokat eljuttassák a közönségük számára.

A Petőfi Irodalmi Múzeum oldalára látogatva szabadon bejárhatjuk az Önarckép álarcokban című Arany János emlékkiállítást, valamint a 2017-ben, az írónő születésének századik évfordulóján megrendezett Szabó Magda kiállítást is. Hamarosan a Petőfi és a Csáth kiállítások is elérhetőek lesznek, ezek feltöltésén jelenleg is dolgoznak. A múzeum emellett számos egyéb gyűjteményének az anyagait digitalizálta, melyek közt vannak kéziratok, fotók, hanganyagok és videók is.

A Magyar Nemzeti Galéria oldalán látogatható a Változatok a realizmusra – Munkácsytól Mednyánszkyig című kiállítás. Emellett elérhető a Remekművek az oktatásban oldal is, melyen tíz jelentős magyar festményt ismerhetünk meg részletesen.

A Műcsarnok a jelenleg futó kiállításait – a Paolo Ventura-fotókiállítást, a Major Kamill-tárlatot és a Derkó 2020 képzőművészeti ösztöndíjasok seregszemléjét – is elérhetővé tette. De emellett természetesen a korábbi kiállításaik is megtekinthetőek az oldalukon.

A március 21-i bábszínházi világnap alkalmából az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet Bábtára is elérhetővé vált. A gyűjtemény egyébként idén ünnepli fennállásának 50. évfordulóját. A Magyar Nemzeti Múzeum online kiállításai itt láthatóak. Az intézmény már több évtizede szervezi és ad otthont a múzeumok országos seregszemléjének, amely májusban már nem valósulhat meg. Ehelyett a Múzeum szándéka szerint szeptember végén tartanák majd meg a rendezvényt.