Zimbardo szerint nem kamu a stanfordi börtönkísérlet

18/06/25 hétfő
ujnemzedek.hu
Lesz belőlünk állat vagy nem lesz belőlünk állat?

Naná, hogy mi is megcsámcsogtuk, tekintve, hogy a) tanultunk pszichológiát; b) a Milgram-kísérlet mellett ez volt az egyik aduász, ami a kezünkben maradt, amikor a tanerő behívott minket vizsgázni nyár előtt pár nappal. 

Aztán kiderült, hogy nem is igaz az egész

A cikk nagyot robbant, a net népe mindjárt a kísérletet vezető Zimbardónak ment. Aki először ennyit reagált a fácsén:

...aztán meg ÖSSZEDOBOTT egy másik, 19 oldalas sajtóközleményt, ami inkább hasonlít egy esszére, mint sajtóközire, de mindegy, a lényeg: hat pontban lereagálta a Blum által összerakott vádlistát.

Forgács Attila szociálpszichológus, gasztropszichológus ebben a tök jó interjúban pontosan kitér arra is, hogy "Szükség van ilyen cikkekre, ugyanis a tudomány egy nyitott hiedelemrendszer, és annál inkább tudomány, minél inkább újra és újra meg lehet kérdőjelezni a meglévő eredményeket. Ha egy hiedelemrendszer zárt, az a vallás, a dogma, amire szintén szükség van: konzerválja az értékeket és stabilitást hoz – de a tudomány az a kellemetlen terület, hogy időről időre frissülnek az ismeretek, ehhez megkérdőjelezések, kritikák, dilemmák kellenek, ez hajtja előre a tudományt.

Mindset Pszichológiának nyilatkozva Zimbardo elmondta: szerinte nem UTASÍTOTTÁK a börtönőröket játszó fiatalokat, csupán INSTRUKCIÓKAT adtak nekik, miszerint képzeljék magukat a kemény börtönőrök helyzetébe. Ugyanígy cáfolja a "megjátszós idegösszeroppant rab" történetét is - pont azt hozza fel, hogy ő maga is kételkedett a srác valódi pánikját illetően, mégis arra szavazott, hogy engedjék szabadon.

Kritikaként felhozta Blum azt is, hogy a BBC-nél a kísérletet már nem tudták megismételni - erre Zimbardo szerint azért nem lehettek képesek, mert a körülmények voltak totálisan mások. Arra pedig, hogy Zimbardóék anno miért nem szakértők által tutira szétmeózott magazinok hoztak le, a prof csak annyit mondott, hogy lehozták ám olyanokban is, de sokkal fontosabbnak tartották, hogy a laikusok is megismerjék az eredményeket.

Itt tartunk most, Blum válasza nyilván hamarosan érkezik, addig pedig csak annyit kérdeznénk: vélemény?