Videojátékok segítenek a biológiai sejtkutatásban

16/12/13 kedd
ujnemzedek.hu
Akik kedvelik a videojátékok adta teljes figyelmet és koncentrációt igénylő kikapcsolódási formát, azoknak itt egy jó hír. A játékkal eltöltött időd ezután hasznos is lehet, mivel te is segítheted a biológiai sejtkutatást. Máris mondjuk, hogy hogyan!

A Human Protein Atlas nevű kezdeményezésbe bárki becsatlakozhat, aki kedvet és elszántságot érez magában, hogy kivegye részét a biológiai sejtkutatásban úgy, hogy csak játszik. A kutatók szerint videojátékozás során is hasonlóan összetett problémamegoldásra van szükség, mint egy-egy tudományos vizsgálat közben.

2004-ben elég durva adatok láttak napvilágot, megállapították, hogy a World of Warcraft felhasználóinak játékkal töltött ideje már több mint hatmillió évet tesz ki, ha összeadjuk. 

Ezen a gondolatmeneten elindulva állítják a szakértők, hogy a játékosok segíthetnek abban, hogy a jövőben számos problémára a játékon keresztül sikerül majd választ találni. A Gapars persze nem azt állítja, hogy esténként mindenki tudományos feladványokon fogja törni a fejét, sokkal egyszerűbb dolgot találtak ki! Beépítik a megoldásra váró feladatokat külön erre a célra létrehozott játékokba, amik aztán küldetések formájában jelenítik majd meg a kutatáshoz szükséges műveleteket, amelyeket a mesterséges intelligencia egyelőre nem tud megoldani, ezért a feldolgozásuk csak manuálisan lehetséges.

Hamarosan meg is valósulhatnak ezek az elképzelések!

Szantner Attila, egy TEDx-előadásban már megemlítette, hogy elküldték ötletüket már néhány játékkiadónak, akik nagyon pozitívan álltak a dologhoz. Ezek közül az izlandi CCP Gamesszel már ott tart az együttműködés, hogy elkezdték a feladatok beépítését az EVE Online névre hallgató online sci-fi szerepjátékba, ahol egy létező kutatónőről formázott karakter osztja ki a feladatokat a játékosoknak, a megoldásból keletkező adatok pedig visszajutnak a kutatókhoz.

Még több részletet olvashatsz Szantner Attila előadásából itt.