Videó: hatalmas cápakeltetőre bukkantak az Atlanti-óceánban

18/11/20 kedd
ujnemzedek.hu
Több ezer cápatojást fedeztek fel mintegy 320 kilométerre Írországtól nyugatra.

Mintegy 700 méter mélyen több ezer cápatojást fedezett fel az óceán talapzatát kutató távirányítású robot, a SeaRover, amellyel az ír Tengerkutató Intézet és partnerei vizsgálják az óceán mélyét. A berendezés által készített videofelvételeken nagyszámú foltos cápa vagy feketeszájú macskacápa látható a tojások körül. De a ritkább tüskéscápafélék is előfordulnak a térségben.

A nyári expedíció idején egyetlen kölyökcápát sem észleltek a térségben, de a tudósok azt tervezik, hogy visszatérnek a tojások kikelése idején, hogy megfigyeljék a fiatalokat - olvasható a The Guardian honlapján.

David O'Sullivan, a SeRover-projektet vezető tudós elmondta, hogy egy valódi heuréka-pillanat volt, amikor meglátta csoportja a capákeltetőt a képernyőkön hajnali három órakor, a három hétig tartó vizsgálódás vége felé. "Hihetetlen volt, egy valódi David Attengborough-anyag. Ez egy nagy biológiai felfedezés, és bekerült volna A kék bolygó című természettudományi sorozatba, ha az alkotók tudtak volna róla. Nagyon keveset tudunk a világ mély tengeri cápakeltetőiről" - tette hozzá. 

Az ír tengeri területek tízszer akkorák, mint a szigetország területe, és különösen gazdag az elővilág a kontinentális talapzat szélén.

Forrás: MTI, theguardian.com, Kiemelt kép: Pixabay