Véletlenül fedezték fel a műanyagbontó mutáns enzimet

18/04/19 csütörtök
ujnemzedek.hu
Az enzimet már két éve ismerik, de most kicsit felcsavarták a hatékonyságát.

2016-ban, egy japán hulladéklerakóban bukkantak rá arra a baktériumra, ami természetes fejlődése során olyan "magas szintre" jutott, hogy képes felfalni a műanyagot. A hír már akkor is körbejárta a világot és szerencsére a szakemberek nem álltak le az enzim további megismerésével.

Nyami-nyami Photo by JOSHUA COLEMAN on Unsplash

A nemzetközi csapat ezután megvizsgálta az enzimet és kideratette, hogyan is fejlődik. A tesztek azt mutatták, hogy még tovább lehet fejleszteni a kius plasztikfalót és "tekertek" is húsz százalékot a hatékonyságán

A mutáns enzim néhány nap alatt megkezdi a műanyag lebontását - sokkal gyorsabban, mint ahogy az évszázadok alatt az óceánokban megtörténne. A kutatók persze optimisták, úgy gondolják ezt a folyamatot még tovább lehet gyorsítani - írja a Guardian.

Jó lenne, ha bejönne, különben belefulladunka  szemétbe

A becslések szerint percenként egymillió (!) palackot adnak el a világon, és ezeknek csak a 14 százalékát hasznosítják újra jelenleg. Igen, ez az egyik legégetőbb probléma. Brutális mennyiségű hulladékot termel az emberiség. Ilyenkor jön az, hogy oké-oké oldják meg kutatók, mert én nem sokat tudok tenni... Tévedés! Elég néhány apróságra odafigyelni és máris kevesebb műanyagszemet termelünk. Itt van például hét remek tipp.