Vannak még Európában őserdők? Igen, és ezen a térképen mind rajta van

18/05/30 szerda
ujnemzedek.hu
Magyarországon is vannak ilyen erdők, amelyek természetesen szintén ott vannak a térképen.

Óriási munkán vannak túl a berlini Humboldt Egyetem tudósai: 34 ország több mint 1,4 millió hektárnyi területét vitték fel egy Európa-térképre, ami a maga nemében egyedülálló. Ugyanis rajta vannak a kontinens utolsó, természetes, ősi állapotban fennmaradt, vagyis emberi beavatkozástól mentes erdőségei - márpedig ilyen térkép eddig nem készült.  

A térképre nézve látható, hogy ezek az erdők csak az eldugott, városoktól, civilizációtól viszonylag távoli területekre koncentrálódnak. Magyarországon öt ilyen erdőséget jelöl a térkép, ezek közül három az Északi-középhegységben van. Egy a Dunántúli-középhegységben, egy pedig a Duna-Tisza közében (ez valószínűleg Gemenc lehet). 

A térképen jelzett európai őserdők majdnem 90 százaléka eleve természetvédelmi területen fekszik, de sajnos ez sem védi meg őket a fakitermeléstől. Az erdőirtás a romániai Kárpátokban és a balkáni őserdőkben is folyik. Pedig a tudósok szerint nagyon sok olyan faj van, amit kihalás fenyeget, és már csak ezekben az erdőkben él. 


Európa utolsó őserdei, bioföldrajzi területek szerint - Forrás: Humboldt Universität

Forrás: Forrest & CoHumboldt Universität, térképek: Humboldt Universität