Van itt pár dolog, amit nem csak te, a tudósok sem értenek

17/03/21 kedd
ujnemzedek.hu
A tehenek fejében miért van iránytű (ha van egyáltalán)? És miért különbözőek a vércsoportok? A nagy agyak is csak hümmögni tudnak

Egy csomó dolgot nem tudsz. Bocs, hogy ezt csak így belenyomjuk az arcodba, de sajna senki sem tud mindent - olyan coelho ez, amivel igen nehéz vitába szállni. Viszont legyen vigasz, hogy a nagy agyak sem képesek megfejteni mindent. Van egy csomó dolog, amire nincsen EGYÉRTELMŰ magyarázat - következzék ezek közül egy csomó tök érdekes dolog.

Vannak fajok, amelyeknek nem találjuk az őseit

Oké, a dioszauruszok VALÓSZÍNŰLEG egy kataklizmából kifolyólag tűntek el a Föld színéről (belegondtál már abba, hogy ez mit jelent az emberiség számára? Jön egy üstökös, aztán viszlát!), de az emlősök gyakorlatilag (legalábbis a business insider által idézett tudósok szerint) egyszercsak pukk, itt voltak kb. 65 millió évvel ezelőtt. Ugyanez a helyzet a kétéltűekkel: dunsztun nincs arról, hogy lettek belőlük kétéltűek - az első szárazföldi állatok ugyanis már kifejlett végtagokkal rendelkeztek, ami ugye a halaknak nincs. (Prometheus megvan? Na.)

Miért és hogyan dorombol a macska?

Na tessék, ezt sem tudjuk, max sejtjük, hogy valami gőzgép lehet benne, vagy a hangszálaival csinál valamit. (E kettő közül az egyik tuti, hogy kamu.) A macska akkor dorombol, ha örül, de igazából akkor is, ha beteg - a dorombolásnak a tudósok az egészségre jótékony hatású folyamatokat tulajdonítanak, de ez is csak találgatás. (Miért nem kérdezik meg különben a macskát?)

MI A FRANC AZ A SÖTÉT ANYAG?

Ezt már csak azért is jó lenne tudni, mert az univerzum 27%-át ez a cucc teszi ki. Nem bocsát ki vagy ver vissza elektromágneses sugárzást, szóval képtelenség vizsgálni - szóval lehet akár vattacukor is, mindenesetre a tudósok számára még az sem világos, létezik-e egyáltalán. (Akkor miért 27%? Mindegy, hagyjuk.)

És ha már világűr: ki ordibál ott kinn?

2006-ban fiatal csillagokat vizsgáló szakik hallották először - azóta sem tudni, kinek az ordítását hallották. Minimum az Alien óta tudjuk, hogy az űrben senki sem hallja a sikolyod - kivéve mondjuk ha azt rádióhullámokban tetted közzé. De akkor is: ki volt az? Bevallhatná lassan. 

Miért nem ugyanolyan a vérünk?

Karl Landsteiner Nobel-díjat kapott azért, mert felfedezte a vércsoportokat, azonban hogy ezek MINEK VANNAK, arról csak találgatások léteznek. Egyesek szerint azért vannak vércsoportok, mert az evolúció különböző szakaszaiban alakultak ki, mások pedig a különböző betegségek elleni erősebb ellenállást hozzák fel érvnek. Érdekes, de akadnak olyanok is (baromi ritkán) akik egyik vércsoportba sem sorolhatóak be: 1952-ben, Bombayban bukkantak rájuk. Na, ők akkor lennének bajban, ha vérátömlesztésre kerülne sor.

Van-e a teheneknek iránytű a fejükben?

A kutatások szerint nem cska a költöző madarak, hanem a tehenek is vágják, merre van észak. A cseh-német kutatócsoport műholdas képek alapján jutott erre a következtetésre - a méhek és a termeszek pl érzékelik a Föld mágnesességét, viszont őket speciális érzékszervek segítik ebben. Ami a tehénnek nincs. 

De akkor hogy? Nem tudni. 

További érdekességeket ide kattintva találsz!