Vajon honnan ered a csókolózás szokása?

16/10/14 péntek
ujnemzedek.hu
Egyáltalán nem volt univerzális dolog a smárolás, bizonyos helyeken még féltek is tőle.

A csókolózás eredete a mai napig ismeretlen. Ha belegondolunk, nincs különösebben sok értelme annak, hogy az ember egy másik ember szájába tuszakolja a nyelvét. A Guardian megpróbálta felgöngyölíteni a csókolózás világtörténetét, lássuk, mit találtak!

1864-ben egy angol felfedező, bizonyos William Winewood Reade könyvében beszámolt arról, hogy afrikai kalandozásai során szerencsétlen módon fülig belezúgott egy helyi király lányába. Hónapokig epekedett a nő után, míg sikerült hozzá közel kerülnie. Mikor elcsattant az első csók, a királylány visítva és zokogva rohant el. Nem, nem Winewood csókolt ennyire borzasztóan, a király lánya volt az, akinek fogalma sem volt arról, hogy mi az a csók, és utólag kiderült, hogy azt hitte, a mohó felfedező megpróbálja őt megenni.

Nemrég megjelent egy tudományos értekezés is, amelyből kiderült, hogy Földünk 46%-án bevett szokás csak a smacizás. Arról, hogy konkrétan mi is a csók, megoszlanak a vélemények. Darwin például egy csomó csókolózás-szerű dolgot jegyzett fel emberektől és állatoktól egyaránt, ezek nem mindegyike volt a nálunk hagyományos értelemben vett csók, a különböző simogatások, állatoknál pedig a dörgölőzést is egyfajta smaciként értelmezi.

Más antropológusok szerint a csók egy egyszerű kulturális hozadék, nem világszintű titokzatos valami. Donald Marshall írt egy Csendes-óceáni népcsoportról, akiknél a férfiak a húszas éveiket általában a testi örömök oltárán áldozták fel – hetente átlagosan 21 orgazmussal. Ennél a csoportnál egyetlenegy csók sem csattant el egészen addig, amíg az első európaiak meg nem érkeztek.

A legfurább szokást egy Bronisław Malinowski nevű antropológus jegyezte le egy törzsnél, akik Új-Guinea közelében, a Trobriand-szigeteken élnek. Ők szex közben kiharapdálják egymás szempilláit. Malinowski nem igazán értette, hogy ez miért jó. Azóta sem jött rá senki, de van egy tippünk, hogy igen kelendőek lettek volna arrafelé a szempilla-hosszabbító eljárások.

De mióta létezhet a csókolózás? Senki sem tudja. Az első írásos említés a 3500 évvel ezelőttról származik Indiából, találunk rá utalásokat Hérodotosz és Homérosz történeteiben, majd a középkor felé egyre ritkulnak ezek- egyrészt vallási, másrészt higiéniai okokból, hiszen annak idején mindenkire gyanúsan néztek, aki egy nagyobbat tüsszentett.

A csókolózás szokása az európai hódítókkal együtt érkezett meg a világ távoli pontjaira, de valahol még ma is tabuként kezelik – például Kína, vagy Japán, ahol csak nagyon nehezen lehet legyűrni ezeket a szokásokat, persze a helyzet ott is fokozatosan enyhül.