Tudósok szerint a következő öt évben újrateremthetik a dínókat

18/06/21 csütörtök
ujnemzedek.hu
Erős déja vu fogott el minket a hír hallatán.

Ugye mindenki emlékszik Alan Grantre, Jurassic Park inspiráló és híres paleontológusára? Mit szólnátok, ha hozzá hasonló módon jönne valaki, aki a következő öt-tíz évben megalapozza a dinoszauruszok életrekeltésének megteremtésére irányuló genetikai kutatásokat? Hát mi dobnánk egy hátast! 

A Jurrasic Park emlékezetes jelente, amikor egy borostyánba ágyazódott ősi szúnyog gyomrában lévő dinóvérből klónozták a dinoszauruszokat:

Nos, Dr. Jack Horner, a téma szakértője kezdetben úgy gondolta, hogy kulcsfontosságú az ősi DNS-szálakkal foglalkozni, hiszen az ősembereket talán újjáéleszthetnénk, később a DNS-bontás további vizsgálatai azóta kizárták ezt a lehetőséget. 

Dr. Horner a Harvard és a Yale kutatócsoportjával arra jutott, hogy a madarak ősei a dinoszauruszok voltak, így akár egy csirkéből is létrehozható megfelelő géntechnikai eljárásokkal egy dinoszaurusz. Ha a dinoszauruszok és a madarak közötti három különbséget vesszül: a farkuk, a végtagjaik és a szájszerveik, akkor Horner és csapata szerint ezek nem jelentenek leküzdhetetlen akadályt. "Valójában a szárnyak, a végtagok és a szájak/csőrök nem állnak olyan távol egymástól a mai csirkék és a dinoszauruszok esetében" - mondta Horner, hozzátéve, hogy egy "Chickensoraus"  jó úton halad a valósággá válás felé. A tudós szerint a fogakkal és dinoszaurusz-végtagokkal rendelkező "csirkedínó" hamarosan létrejöhet. 

 

 

Az evolúció visszafordítására irányuló kísérlet során a csapat már jelentős lépéseket tett a csirkék őseinek visszavezetésében azokon a lényeken keresztül, amelyekből kifejlődtek. Ha ez nem volna elég, a Harvard tudósai hasonló próbálkozást tettek, amikor a gyapjas mamut génjeit elefántokba ültették, hogy a kipusztult vadállatokat újból létrehozzák. 

A következő videóban Horner arról mesél, hogy mik lesznek a jövőbeli törekvéseik a kutatások során. 

Forrás: Entrepreneur