Tudjuk, hogy pirosak a levelek, na de miért?

17/10/30 hétfő
ujnemzedek.hu
Az ember szeret bokáig gázolni a színes falevelekben, sőt gyakran még el is teszünk egy-egy szebb példányt, hogy kipréseljük azt egy könyv lapjai között. Ősszel megszokott dolog a sárga és piros levelek kupaca a földön, de tudjuk egyáltalán miért is változik meg egyáltalán a színük?

A The Guardian régebbi összeállítása hasznunkra lehet a témában

Kezdjük a kiindulási állapottal: miért zöldek a levelek?

A növények fotoszintézissel állítják elő a szerves anyagot, amely táplálékul szolgál, illetve ettől fognak megnőni is. A fotoszintézis során szén-dioxidból és vízből a Nap energiájának segítségével állítanak elő szerves anyagokat - és durva, de a folyamat melléktermékeként oxigént is. A Nap energiájának a felhasználásban van szerepe a klorofillnak, amely a növényi sejtek zöld színtestjeiben található. A klorofill az az anyag, amelytől a levelek zöldek. Ezt a növények szintén saját maguk számára állítják elő. 

Miért lesznek sárgák a levelek?

Ha egy növény nem kap elég napfényt, a levelei sárgulni kezdenek. Télen, amikor szürkeség borítja az eget, kevesebb a napfény, nem termelődik klorofill; ez az egyik oka annak, hogy a levél megsárgul. A másik ok pedig a karotin nevű pigment, ami sárgás színű anyag, és nemcsak a sárgarépában található meg, hanem jelen van a növények leveleiben is. Érdekes tény, hogy amíg termelődik a levelekben a klorofill, addig a karotin nem látszik, csak akkor válik láthatóvá, amikor a zöld színanyag termelése lassulni kezd. Ahogyan halványul a klorofil, úgy szűnik meg lassan a levél zöldessége és egyre inkább láthatóvá a karotin. Tádááám: így lesz egyre sárgább a levél. Az alacsony hőmérséklet szintén károsítja a klorofillt, így a hideg őszi éjszakák is felgyorsítják a levelek megsárgulásának folyamatát.

És végül arra is magyarázatot kapunk, hogy: hogyan válnak pirossá a levelek?

Ahogyan a fák felkészülnek a levelik lehullajtására a tél közeledtével, egy sejtréteg keletkezik a levélnyélnél; ez megakadályozza a cukroknak a fa törzse felé való áramlását. A levélben jelen levő cukrok reakcióba lépnek az ott jelen lévő fehérjékkel, amelynek hatására antocianin keletkezik. Ez egy vöröses pigmentanyag, ami megtalálható az alma héjában, illetve a piros szőlőben is. Az antocianin termelését a napfény fokozza, így a levél elszárad.

 

Forrás: nyesttheguardian