Töltsd le ezt az appot, és fotózz felhőket a NASA-nak!

18/03/20 kedd
ujnemzedek.hu
Az amerikai űrügynökségnek a klímaváltozás vizsgálatához van szüksége a földfelszínről készített felhőfotókra. 

A NASA a Hubble űrtávcsőhöz hasonló eszközökkel, űrszondákkal és műholdakkal vizsgálja az űr mélységeit, paradox módon a Föld vizsgálatához mégis a laikusoktól kér segítséget. A NASA tudósai ugyanis a CERES nevű projekt során próbálják jobban megérteni, milyen szerepe van a felhőknek a klímaváltozásban. A felhők vizsgálata azonban nem is olyan egyszerű azokkal az eszközökkel, amelyeket a NASA használni tud, vagyis a műholdakkal. Bizonyos típusú felhőket ugyanis nagyon nehéz a magasból megkülönböztetni a havas tájaktól, hegycsúcsoktól. 


Fotó: Jessica Taylor/ NASA

És itt jönnek a képbe a lelkes amatőrök. Gyakorlatilag bárki küldhet felhőfotókat a NASA-nak, aki letölti és a telefonjára telepíti a GLOBE Observer nevű appot (Androidra és iOS-re is lehetséges). A Földről készített felhőfotók ugyanis nagy segítséget jelentenek projekthez. Az app szájbarágósan elmagyarázza, hogy érdemes fotózni a felhőket és elküldeni a képeket. (Például fotók is vannak az appban a leggyakoribb felhőtípusokról, hogy ezzel is segítsék az azonosítást.) Sőt, a rendszer arra is képes, hogy ha valaki készít egy fotót egy felhőről a telefonjával, azt összehasonlítja az ugyanakkor, ugyanarról a területről készült műholdas felvétellel. 

A kampányt azért most indították el, mert tavasszal különösen intenzív a felhőképződés, és ilyenkor még inkább szükséges a műholdakról származó adatok ellenőrzése. Egyébként napi 10 fotót lehet feltölteni, és április 25-ig tart a kampány. De aki nem szeretne bajlódni a fenti appal, az simán a Twitterre is fellőheti a felhőfotóit, #CloudTwitter hashtaggel - a NASA-nál ezeknek is nagyon örülnek.

Forrás: Verge