Tisztába tett történelem - itt a Youtube-csatorna, ami egyenesbe hozza a filmek ferdítéseit

18/06/28 csütörtök
ujnemzedek.hu
A töriben nincsen HA, mondják az okosok, de Hollywood olykor azért mégis bepróbálkozik, hátha mégis van. Még szerencse, hogy egyesek nem hagyják, hogy cicózzanak a tudománnyal.

..és most nem az olyan sorozatokról és mozikról van szó, mint pl. Philip K. Dick Ember a Fellegvárban című tutisága, ami már könyvnek is elsőrangú volt, és a belőle készült sorozat pedig csak rátenni tudott egy lapáttal. Ott tudjuk, mi a szitu, ez egy gondolatkísérlet, jelesül:

mi van, ha a nácik megnyerik a II. világháborút?

Itt a szabályok tiszták, a logikai alapok szilárdak, és meg sem fordul az ember fejében, hogy a dolgok "igazát" vitassa.

Na de amikor ún. VALÓS ESEMÉNYEK ALAPJÁN készítenek filmet. Az ám a nem semmi! Persze pont a töri az a tudományág, amin még a legszakibb szakik is összevitáznak olykor-olykor, és naná, hogy hülyén venné ki magát, ha a VALÓS ESEMÉNYEK ALAPJÁN kitétel helyett a DOKUMENTUMFILM, vagy az IGEN, PONT ÍGY TÖRTÉNT szavak villannának fel... De azért akadnak olyan böszme baromságok, amelyek mellett nem lehet csak azért szó nélkül elmenni, mert a dramaturgia úgy kívánja meg.

És pont ezért jó, hogy van, létezik és nézhető a History Buffs.

A tudóscsávó, Nick Hodges itt a legnagyobb mellényúlásoknak megy neki, szóval ha feszítenél töriórán, és még szórakozni is szeretsz, akkor ezt a sorozatot neked találták ki. Itt például mindjárt szentséget tör, és kicsit a Ryan közlegény megmentését filézi meg: többek közt arra is kitér, mennyire valószínűtlen egy bizonyos távolságon túl azzal a puskával keresztüllőni egy sniper távcsövét.

Vagy lássuk, mi a helyzet a Band of brothersszel:

A HB nem csak a háborús cuccokat kritizál: tök érdekes például, hogy teszi egyenesbe az Aki legyőzte Al Caponét című, nos, a címében már jelzett sztorival operáló amerikai mozit.