Tényleg a szemünkbe van írva, hogy mit érzünk éppen

17/03/01 szerda
ujnemzedek.hu
A szem nyitottsága, a szemöldök pozíciója, a ráncok elrendeződése, a szemgödör fölötti és alatti izmok mozgása, az orr feszülése mind pontosan felismerhető érzelmeket jeleznek vizuálisan. 

Sőt a fizikai megnyilvánulások nagy része nagyon hasonlít az érzelmek elnevezésére is: nyitottabb tekintet, nyitottabb hangulat, szűkebb szemnyílás, zárkózottabb üzemmód. A témát a Psychological Science szaklapban megjelent anyag boncolgatja a University of Colorado kutatásának eredményeire alapozva.

A kutatás szerint az ember képes kommunikálni és érzelmi állapotokat kifejezni kizárólag a szemeit és az azt körölvevő arcterületeket használva. Ezek java persze ösztönös, naponta több ezerszer használjuk a szemünket erre a célra, viszont most kiderült, hogy nagyon jó arányban sikerül azonosítanunk a küldött üzenetet befogadóként.

kép: unsplash

Az egyetem 28 résztvevőnek mutatott 600 különböző szempárról készült képet, amelyek különböző érzelmeket fejeztek ki. Talán nem meglepő, hogy a tesztalanyok a mutatott képek alapján nagy arányban be tudták azonosítani, hogy a szemek tulajdonosai éppen milyen érzelmi állapotban lehetnek: szomorúság, undor, düh, élvezet, félelem, meglepetés, ezek voltak a fő kategóriák. A szem szűkülése leggyakrabban olyan fogalmakhoz társult, mint a gyűlölet, gyanú és agresszió; míg a tágra nyílt szemek érzékenységet, érdeklődést és gyávaságot sugalltak.

Ezek alapján döntsön mindenki belátása szerint, miként pillázik, amikor szemezni szeretne valakivel a buszon, a buliban vagy bárhol. 

(iflscience.com)