Szerinted mi legyen az év rovara 2019-ben? Elindult a szavazás

18/11/09 péntek
ujnemzedek.hu
Szoros verseny várható a kis Apolló-lepke, a magyar tarsza és a havasi cincér között – de te is beleszólhatsz!

A rovaroktól sokan irtóznak, de akik nem, azok is hajlamosak lebecsülni a szerepüket. Pedig sok fajuk nélkülözhetetlen a Föld ökoszisztémájának működéséhez, vagy akár ahhoz, hogy az emberiséget élelmezni lehessen – gondoljunk csak a méhekre, és egyéb, a beporzásban részt vevő rovarokra. Ezért hirdette meg a Magyar Rovartani Társaság az Év rovara 2019 című kampányt.

Ezért fontosak a rovarok

Az Év rovara kampány célja, hogy a társadalom felfigyeljen egy-egy rovarra, a rovarok védelmére és az élővilágban betöltött szerepükre. Ezzel nemcsak az adott faj, hanem annak életmódja, életfeltételei is előtérbe kerülnek, így bemutatása a természetben zajló biológiai folyamatok, változások jobb megértését is szolgálja. A védett vagy védendő fajok megismertetése nemcsak a rovarvilág jelentőségére, az élővilágban betöltött szerepére, hanem tágabb értelemben a természetvédelem fontosságára is felhívja a figyelmet. - írják a szervezők a felhívásban.

Három rovarfaj közül lehet választani. A jelöltek:

Kis Apolló-lepke


Sütkérező kis Apolló-lepke - fotó: Sulyán Péter 

Magyar tarsza


Magyar tarsza hímje - fotó: Puskás Gellért

Havasi cincér


Havasi cincér egy kidőlt bükkfán Fotó: Rahmé Nikola

Ide kattintva részletes leírást és további képeket találsz a rovarokról. 

A szavazáshoz kattints ide!

December 6-án, éjfélkor zárják a szavazást.

A felsorolt bogarak mind közösségi jelentőségű fajok. Közösségi jelentőségű fajnak az Európai Unió élőhelyvédelmi irányelvének mellékletein szereplő fajokat nevezzük.

Mivel jövőre kell összeállítani az élőhelyvédelmi irányelv alapján készülő országjelentés, amelyben a közösségi jelentőségű fajok és élőhelyek természetvédelmi helyzetéről és elterjedéséről kell beszámolni, így a Magyar Rovartani Társaság úgy döntött, hogy ez  alapján választja ki az idei év jelöltjeit az Év rovara címre.

Kiemelt kép: Rahmé Nikola