Szerinted a nők vagy a férfiak pletykálnak többet?

18/01/03 szerda
ujnemzedek.hu
A kutatások szerint egyáltalán nem olyan egyértelmű a válasz, mint elsőre gondolnád.

Ha a pletykáról van szó, általában a nőkre asszociálnak az emberek, vagy nem is gondolnak bele, hogy melyik nem a pletykásabb. Egy kanadai kutatás során azonban éppen ezt vizsgálták. Az Ottawai Egyetem kutatói 290, 17 és 30 év közötti egyetemi hallgatót kérdeztek többek között arról, konkurenciát látnak-e azonos nemű társaikban, véleményük szerint helyes-e kibeszélni másokat a hátuk mögött, illetve milyen gyakran pletykálnak. A kutatást az Evolutionary Psychological Science szaklapban publikálták.

Másról pletykálnak a nők és másról a férfiak

Az eredmények alapján teljesen  más témákról pletykálnak szívesen a nők és a férfiak. Az  erősebb nem képviselői leginkább mások sikereiről, anyagi helyeztéről, edzettségéről beszélgetnek bizalmasan. A nőket ezzel szemben más nők öltözködése, frizurája, sminkje és persze az alakja izgatja a legjobban. 

Természetesen nem csak a témákban, de a pletyka mennyiéségben is van különbség. A nők többet pletykálnak, és főleg akkor kapcsolnak rá, ha egy férfi meghódítása a tét. A nők számára a pletyka szociális értéke is nagyobb, mert több információt gyűjthetnek a potenciális rivális(ok)ról. 

"A tanulmányból kiderült, hogy a pletyka tulajdonképpen ügyes taktika, amit a másik nemért való harcban alkalmaznak" - összegezte az eredményeket Adam Davis, a kutatás vezetője. Vagyis a kutatók szerint a pletyka nem felesleges időtöltés, hanem meghatározó eleme az emberi kapcsolatoknak.


Fotó: Ben White, Unsplash.com

Akkor most ki a pletykásabb?

Egy brit kutatás szerint azonban a férfiak 55%-a mondta azt, hogy szokott a munkahelyén pletykálni, míg a nőknek 44%-a állította ugyanezt, ráadásul a megkérdezettek közül minden ötödik férfi akár napi 3 órát is képes a pletykálkodásnak szentelni. A nők kedvenc témáját a családi viszályok jelentik, de szívesen fecsegnek a kedvenc sorozatukról, a volt osztálytársaikról és a szomszédokról is. 

A kutatás során 1033 főt kérdeztek meg, a BMRB Kutatóközpont munkatársainak közreműködésével.  "A kutatásunk alapján egyértelműen a férfiak azok, akik nagyobb valószínűséggel átpletykálják a napot, megcáfolva a mítoszt, ami szerint egyedül a nők tölthetnek ilyesmivel órákat" - mondta David Sales, a BT Conferencing igazgatója.