Stresszes állapotban rosszabb döntéseket hozunk - ez tutinak tűnik

17/11/21 kedd
ujnemzedek.hu
Ráadásul az egész életünket befolyásoló következményei is lehetnek.

Amikor minden szuper, nem aggódunk a jövőnk miatt, nincsenek anyagi gondjaink és teljes egyensúlyban élünk, a döntéshelyzetekben megfontoltak, körültekintők vagyunk, átgondolunk több lehetséges kimenetelt, és a tények alapos vizsgálata alapján tesszük meg a kellő lépéseket.

Új kutatások alapján viszont az is látszik, hogy a stressz-szint emelkedésével képesek vagyunk egyre rosszabb döntéseket hozni. Ez sajnos nem csak azt jelenti, hogy vizsga vagy állásinterjú előtt hajlamosak vagyunk annyi energiaitalt tölteni magunkban, hogy utána két napig nem tudunk aludni, vagy a rosszul sikerült buliból hazaérve otthon még kicsit egyedül afterezni teljesen feleslegesen. A kutatásban szereplő esetekben a stresszes állapot egy hosszú életszakaszra is rátelepedhet, és olyan hosszabb távú döntéseket is befolyásolhat, mint a párválasztás, munkahely váltás vagy költözés.

Ha stresszes, esetleg depressziós vagy, könnyebben mész bele olyan élethelyzetbe, ami nagyobb jutalmat ígér, de többet kell érte szenvedni. Ez a fajta kockázatvállalás persze lehet tudatos is, de a stressz által összezagyvált agyterületek általában nem ilyen tudatosság alapján döntenek. Jobban fizető állás, ahol 12 órát kell megfeszítve dolgozni, vagy a kevesebbet fizető, lazább 8 órás munka? A depresszióval, folyamatos belső feszültséggel küzdők gyakrabban választják az elsőt.

Ha úgy érzed, nehezebb élethelyzetben vagy, stresszesebb vagy, akkor még alaposabban gondold át a döntéseid következményét, mint általában, mert a látásod szinte biztosan torzul a feszültség miatt.