Sokatmondó képek: ennyit lát a világból egy macska, egy patkány és egy légy

18/06/20 szerda
ujnemzedek.hu
Ha ugyanazt is nézi egy ember, egy macska, egy patkány, egy légy és egy szúnyog, egyáltalán nem ugyanazt látják. Pontosabban nem ugyanannyit látnak belőle.

Mi, emberek rettentő szerencsések vagyunk, hiszen a szemünk olyan fantasztikus dolgokra is képes, mint például megkülönböztetni a színeket, vagy olyan részletes képet adni a körülöttünk lévő világról, amelyre a fajok többsége egyáltalán nem képes. A Duke Egyetem szakemberei legújabb kutatásuk során az állatvilág különböző egyedeinek látásmódját hasonlították össze az emberével.

A kutatás során felhasználták az AcuityView nevű programot, amivel képeket hoztak létre. Ezek a képek érzékeltetik, hogy a különféle állatok (a macska, az aranyhal, a patkány, a légy és a szúnyog) hogyan látják, a körülöttük lévő a világot.

Íme az eredmény:


Forrás: Duke University / Eleanor Caves

Az eredményeiket a Trends in Ecology & Evolution című lapban publikálták. A vizsgálatok alapján az ember a látásélessége a csimpánzéval egyezett meg, de vannak olyan élőlények, amelyek nálunk sokkal jobban látnak. Például egyes ragadozó madarak, amelyek kétszer akkora részletben képesek befogadni a látottakat, mint mi, emberek. Érdekes, hogy a polipok és a macskák is hasonlóképp látnak, mint mi, a legrosszabb látók pedig a rovarok között vannak.