Okosabb leszel, ha reggelire jégkrémet eszel!

18/07/17 kedd
ujnemzedek.hu
Aki reggelire fagyit eszik okosabb lesz - legalábbis japán kutatók szerint sokkal hatékonyabb, mint az átlag.

Yoshihiko Koga, a Tokiói Kyorin Egyetem professzora számos klinikai vizsgálatot végzett azzal kapcsolatban, hogy a fagyi javítja az ember éberségét és szellemi teljesítményét vagy sem.

A kutatás során vizsga előtt álló tanulókat kért meg arra, hogy vegyenek részt a kísérletben. A jelentkezőket két részre osztották. Az első csapatnak reggel, ébredés után azonnal enni kellett egy adag fagyit, majd ezután egy tesztsort töltettek ki velük a számítógépükön. A második csoport hagyományos reggelit fogyasztott, de a feladatokat nekik is el kellett végezni.

Az a csoport, amelyik reggelire evett a jeges desszertből gyorsabb reakcióidőt és jobb információfeldolgozási képességet mutatott. 

A vizsgálatot végző kutatók először úgy gondolták, hogy a fagyi hőmérséklete lehet élénkítő hatású, ami jobb feladatmegoldó képességet eredményez. Mivel ezt nem vették biztosra, megismételték a kísérletet, de jégkrém helyett jeges vízzel. A vizsgálat során a hideg vizet fogyasztó csoport szintén jobban teljesített, mint az átlag reggelizők, viszont a teljesítményük nem volt olyan jó, mint azoknak, akik fagyival kezdték a napot. 


Forrás: Stocksnap

Yoshihiko Koga professzor eredményeivel nem minden tudós társa értett egyet.

Vannak szakértők, akik szerint az élénkítő hatás inkább a fagyi cukor- és zsírtartalmának köszönhető, ami nagyon gyorsan felszívódik és hirtelen nagy mennyiségű energiát ad az agynak a jó teljesítményhez. Persze ez nem zárja ki azt, hogy a hideg étel olvadása a szánkban ne lenne élénkítő vagy épp serkentő hatású.

Akadnak olyan kutatók is, akik szerint az agyunk pozitív érzéseket, emlékeket raktároz el a fagyiról, még gyermekkorunkból. Amikor újra fagyi kerül a kezünkbe és elkezdjük falatozni, a tudatalattink szempillantások alatt összekapcsol minket ezzel a boldog érzéssel, így segítve a jobb teljesítmény elérését. 

Forrás: iflscience