Nyári románc ON: a tudósok szerint innen tudhatod, hogy tényleg szerelmes vagy

18/06/26 kedd
ujnemzedek.hu
Nyár, fesztiválszerelmek, röpke románcok, szevasztok: eljött a ti időtök! De honnan tudhatod, hogy most aztán tényleg rád rúgta a szívajtót a nagy Ő? Megnéztük, mit mond erről a tudomány - jaj, hát csupa meglepő dolgot.

És akkor elsőnek máris itt a kedvencünk:

A SZERELEM MEGESZI AZ AGYAD

Vagyis rabja leszel a csávónak/csajnak. Pimf kijelentének tűnik ez így elsőre, pedig komoly biokémiai folyamatokat rejt: a korai stádiumban az ilyen kapcsolat az agy dopamintermelésért felelős részeit piszkálja fel annyira, hogy úgy érezd, neked az a személy létszükséglet, oxigén, a gravitáció, az élet nélküle értelmetlen, szürke, és hiábavaló semmiség. 

Igen, kb. mint egy alkoholista, olyan leszel.

Ami azonban érdekesebb, hogy egy 2005-ös kutatás szerint nem csak ez a része megy GALLYRA a fejednek - az elme, hm, hogy fogalmazzunk: RÖGESZMÉS gondolkodásért felelős redőit is megpiszkálja az (I)gaz szerelem. Vagyis, ha akarnál se tudnál lemondani az érzésről, hogy ő az értelme a mindenségnek, és így tovább.

De most komolyan, ki vágyna erre? 

Ja, hogy mindenki.

A szerelem szeretnivágyást okoz

Márhogy arra gyúrja a szíved, hogy mások is imádják a szeretett illetőt. Ha észreveszed magadon, hogy apát/anyát/tesót/havert ösztönből arra ösztökéled, hogy azt lássák a kedvesben, amit te látsz (vö.: "csodálatosság"), akkor a) szerelmes vagy; b) Sprecher 2011-es kutatási eredményei - melyek szerint egy kapcsolatban elsődleges fontosságú, hogy az alany közvetlen hozzátartozói és barátai elfogadják és támogassák a love is in the air-t - totál helytállóak.

Kösz Sprecher, jó arc vagy! (Persze jó lenne, ha azt is elokoskodnád, mi van, ha rühellik, mint macska a fürdést.)

A szerelem buzdításra ösztönöz

Vagyis azt veszed észre, hogy az egynyári kalandnak indult kis semmiségből, amely egy WellHello koncert alatt smárolódott össze (igen, totál mint abban a filmben basszus!!!) egyszer csak az a fura szitu lesz, hogy izgulsz a sikereiért, szorítasz, ha vizsgázni indul, és keresztbe tett ujjakkal mantrázod a nevét, mikor elmegy egy állásinerjúra. Csak ki ne durranjon az a fürgén kalimpáló szíved, hé!

(Ja, és ez akkor is stimmel, ha neked épp valami kudarc felett kellene derpegned. Hát megmondta a Lockwood és a Pinkus, és milyen igazuk volt!)

A szerelem likeolással jár

Márhogy különbség van a szerelem és az igazi BÍRÁS között. Egy kutatás kimutatta, hogy azok a személyek, akik a kémai reakciókon túl is elképesztően inspirálónak/kedvesnek/jó beszélgetőpartnernek etc. tartják a másikat, azok... nos, azok az IGAZI szerelmesek. Hangozzék ez bármennyire is bután - ha annak hangzik, tessék lecsekkolni a kutatást magát (Riela, Rodriguez, Aron, Xu, & Acevedo, 2010.)

A szerelem féltékenységet termel

DE NEM GYANAKVÁST. Ez a nagy különbség, húgaim és bátyjaim. Rydell, McConnell, és Bringle 2004-ben arra jutottak, hogy a féltékenység szinte már velejárója a fokozott szívtevékenységnek. Kb. így tudnánk gifben leírni a dolgot:

...de NEM GYANAKODSZ. Nem keresel a kákán is csomót. Érzéseid tiszták, mint egy hegyi patak - egyszerűen csak hiányzik, mint a franc, és utálod, hogy osztozkodnod kell rajta. Ezt érzed? Ez dobol a fejedben olykor-olykor?

Akkor örömmel jelenthetjük:

ÖN SZERELMES.

A baj csak most kezdődik igazán.

kiemelt kép: Akshar Dave on Unsplash