Nemzetközi kutatócsoport keresi a Loch Ness-i szörnyet

18/05/25 péntek
ujnemzedek.hu
DNS-mintákat gyűjtenek a skóciai tó vizéből, hogy kiderítsék, milyen, eddig ismeretlen lények élhetnek benne. 

Az új-zélandi Otago Egyetem professzora, Neil Gemmell és csapata júniusban látogat el a legendás skóciai tóhoz, hogy kutatásokat végezzen. Gemmell egyébként nem hisz a Nessie-ként becézett teremtmény létezésében, de szeretné egy kis kalandra hívni a nagyközönséget és közelebb vinni az emberekhez a tudományt. Nem utolsó sorban pedig a gyermekei kedvében is szeretne járni, akik szerint a szörnyvadászat az eddigi legmenőbb dolog, amelybe édesapjuk belevágott.

Öt eset, amikor állítólag lencsevégre kapták a szörnyet:

Gemmell azt mondja, hogy amikor az állatok mozognak a vízben, akkor a bőrükről, tollazatukról, pikkelyeikről és vizeletükből apró DNS-töredékek kerülnek a vízbe.

Ezért a kutatócsoport a tó különböző pontjairól és különböző mélységekből begyűjtött 300 vízmintát fog elemezni. A kiszűrt DNS-mintákon pedig szekvenálást hajtanak végre. A DNS-vizsgálat eredményeit összevetik a már ismert fajok adatbázisával. A végső eredmények az év végére várhatóak.

“Nem tartom valószínűnek, hogy szörnyre bukkanunk, de mindenképpen szeretném tesztelni az elméletet”

– mondta Gemmell, hozzátéve, hogy még ha nem is tudják megerősíteni a teremtmény létezését, a vizsgálat akkor is értékes információkkal szolgál majd, hiszen minden eddiginél teljesebb képet ad Loch Ness biológiai sokféleségéről, és az esetleges betolakodó fajok jelenlétének mértékéről.

Tudósítás a készülő tudományos expedícióról, amiben Gemmel is megszólal (angolul):

A professzor szerint azok egy részét, akik hisznek Nessie létezésében, valószínűleg az sem fogja eltántorítani, ha nem találnak szörnyre utaló DNS-t a tóban. Gemmellt ugyanis már felkészítették rá, hogy a lény talán vakáción van, és rejtett víz alatti barlangokon keresztül kijutott a tengerbe, vagy földönkívüli, és nem hagy maga után DNS-mintákat.

A Loch Ness-i szörny legendája

Nessie legendája a 17. századra vezethető vissza és noha soha senki sem tudta még bizonyítani, hogy látta a teremtményt, az mégis időről időre újra “megjelenik”, és számos internetes álhír is terjed róla.

A legmerészebb teóriák egyike, hogy a Loch Ness-i szörny egy hosszú nyakú plezioszaurusz, amely valahogy túlélte a dinoszauruszok kipusztulásának időszakát. Egy másik elmélet szerint egy tokhal vagy egy méretes harcsa él a tóban. Sokak szerint azonban az állítólagos észlelések háttérben csupán a vízen úszó farönkök és az erős szelek állnak.

Forrás: MTI, BBC