Nem kell félni a robotoktól! - mondja az arc, aki a robotokat gyártja

18/06/11 hétfő
ujnemzedek.hu
Ő már csak tudja.

Kinyitják az ajtót, kávét főznek, futnak, ugranak, oké, a karaoke még talán nem egy, de akkor is:

valljuk be, ez a durva elrobotolósdi kezd baromi ijesztővé válni.

De no para! - mondja a vezető robotikai cég, a Boston Dynamics vezetője (ők annyira menők, hogy ha egy filmben lennénk, kb. ez lenne az a cég, ahol öntudatra ébred a Skynet). Nem, ez nem egy Black Mirror epizód, a hapsi, bizonyos Marc Raibert komolyan gondolja, hogy a robik megjelenésében semmi riasztó nincs - mint azt egy robotikai konferencián elmondta, valójában semmi egyébről nincs szó, mint arról a félelemről, amit az autók, vagy a lézerek láttán érzünk.

"Önmagában mindegyik veszélyes - ami plusz félelmet ad a robotok megjelenésének, az maga az emberi tényező, vagy egyszerűbben: maga az ember."

Nyilván ő is robot

Mert más magyarázat nincs arra, hogy miért NE ijedjünk meg egy robot formájú kutyától pl. Ez a para már csak azért is aktuális, mert pont ők tolják kereskedelmi forgalomba jövőre a SpotMINI-t, ami, nos, egy robotkutya. Programozott jószág. Állítólag venni fogják – hogy minek, mikor a menhelyek már így is fullon vannak, azt nem tudjuk. Nevezzük a dolgot mondjuk neohipszter-állattartásnak.

Tök jó, meg minden, végre van kutya is robotban - egyes elemzők szerint azonban a Boston Dynamics nem zárja ki a robotok katonai felhasználást sem. Robotkutyák gépfegyverrel? Azért ez már nem olyan finom.