Nem is úgy volt a leghíresebb börtönkísérlet - lehet, hogy mégsem bújik elő csak úgy az emberből a vadállat...

18/06/19 kedd
ujnemzedek.hu
Kicsit megnyugodtunk az emberi természetet illetően - ugyanakkor elgondolkodtató, hogy egy már-már tudományos mérföldkőről kiderülhet ilyesmi.

Vizsgáztál már pszichológiából? Akkor neked most nem kell figyelned, mint ahogy azoknak se, akik látták a számtalan esetfeldolgozás közül pl. a Kísérlet című mozit - a híresneves, laikusok által is unásig ismert stanfordi börtönkísérletről beszélünk. A kísérletet 1971. augusztus 14–20. között végezték a Stanford Egyetemen, Philip Zimbardo vezetésével. A részt vevő önkéntes diákok foglyok és őrök szerepét játszották el egy, az egyetem alagsorában berendezett börtönben. A kísérletet azonban a befejezés tervezett ideje előtt – hat nap után – félbe kellett szakítani, mert az alanyok viselkedésükkel veszélyeztetni kezdték egymás testi és lelki épségét.

Most meg - 47 év után - kiderült, hogy a kísérletet (talán és esetleg) meghamisították. 

A kísérlet vezetője, Zimbardo ugyanis azt állította, semmilyen instrukciókkal nem látták el a kísérletben résztvevő arcokat. Aztán most egy igen alapos és bizonyítékokkal kellően megtámogatott cikkből kiderült, hogy hát de:

A felvételen tisztán hallatszik, ahogy az őröket a kísérlet irányítói egyenesen utasították, hogy keménykedjenek a rabokkal. A kísérlet eredménye tehát nem bizonyítja, hogy HA lehetősége van rá, az emberből a vadállat azonnal kitör. Az, hogy a kísérlet IRÁNYÍTOTT volt, és nem a szituáció maga terelte az eseményeket a rettenetes végkifejlet felé, legalábbis komoly kétségeket ébreszt.

Naná, hogy kiakadtak egy csomóan Zimbardóra, aki évtizedek óta készpénznek vett eredményeket hirdet azóta is:

 

Jó, mondhatnánk, de akkor mi a helyzet a Milgram-kísérlettel, amit 1961 és 1962 során folytak a Yale Egyetemen, és jóféle elektromos sokkterápiával próbálták vizsgálni az emberi engedelmességet? Nos, arról meg az sült ki, hogy egy csomóan a résztvevők közül átláttak a szitán, és tudták, hogy csupán játék az egész.