Ne már: a gépek jobban olvasnak, mint mi???

18/02/06 kedd
ujnemzedek.hu
Szövegértésben legalábbis lekörözték az embert. Ez van.

Az okos, pláne az embernél okosabb robotok, gépek felbukkanása a legutóbbi időkig csak a sci-fik egyik kedvenc témája volt. Egy ideje viszont a mesterséges intelligenciát (Artificial intelligence - AI) már úgy emlegetik, hogy ez a szektor lehet a következő ipari forradalom színtere. 

Ennek már most is egyre több jele van - például, hogy Elon Musk, a Tesla vezetője a túlságosan intelligens katonai robotoktól retteg. Viszont a japánok okos robotja nem volt elég intelligens ahhoz, hogy átmenjen az egyetemi felvételin, amikor pedig mesterséges intelligenciát vetettek be, hogy a Harry Pottert folytassák, mondjuk úgy, hogy legalábbis megmosolyogtató lett a végeredmény.

Ha írásban nem is, olvasásban már megszorongat bennünket a mesterséges intelligencia. Legalábbis erre utal, hogy most először az Alibaba által fejlesztett mesterséges intelligencia és a Microsoft alogritmusa is jobb eredményt ért el egy szövegértési teszten, mint az emberek. A Stanford Egyetem SQuAd nevű (ami a Stanford Question Answering Dataset - ha esetleg valakit érdekelne) tesztjében 100 000 kérdésnél is több van, ezekhez pedig valamivel több mint 500 szócikk tartozik a Wikipédián. A kínai Alibaba Institute of Data Science of Technologie algoritmusa 82,44 pontot szerzett a teszten, ezzel lekörözve az embereket (az ő pontszámuk 82,305). Szóval nem nagy különbség, de mégiscsak a gépek győztek. A Microsoft által kifejlesztett mesterséges intelligencia ráadásul még az Alibabáét is lekörözte: 82,65 pontot ért el. 

Persze nem eszik olyan forrón a kását, szóval még a kutatók közül is sokan kételkednek benne, hogy a mesterséges intelligencia valóban jobb-e az embernél a szövegértésben. Ugyanis a Stanford tesztje eléggé mechanikusan működik. Például felteszik a kérdést, hogy ki volt az Amerikai Egyesült Államok első elnöke, és erre a válasz gyakran éppen ilyen megfogalmazásban ott van a szövegben: "Az Amerikai Egyesült Államok első elnöke George Washington". Tehát nem igényel mélyebb megértést a dolog, a gép csak mechanikusan megkeresi a választ - éppen ezért könnyű is összezavarni. 

Forrás: Verge, Iflscience