Ne bízz doktor Google-ben, kuruzsló!

16/11/14 hétfő
ujnemzedek.hu
Véreres a szemed? Érzékeny az orrlyukad? Különös nyomást érzel a fejedben? Ne a Google-ben keress rá megoldást, mert könnyen túlparázhatod a dolgot.

Már neve is van annak a jelenségnek, amikor egészségügyi probléma esetén az interneten kutatjuk, hogy vajon mi lehet a bajunk, és teljesen befordulunk rajta: cyberchondria. Sokszor elég egy eddig ismeretlen tünet, és máris írjuk a keresőbe, hogy „mellkasi fájdalom középen”, „anyajegy elváltozás”, „tompa fájdalom a halántéknál”, „szúrós érzés a torokban”. A különböző orvosi oldalak szakcikkei és a Google algoritmusa által összeválogatott fotók aztán olyan pszichés labirintusba terelhetnek minket, ahonnan nehéz kikeveredni.

Óriási fekélyek, infarktus-animációk, véres testnyílások és rengeteg daganat ég bele az emlékezetünkbe, majd jön elő újra, ha a tüneteket ismét észleljük. Ez folyamat olyan lavinát indíthat el, amely tényleg ronthat az állapotunkon, hiszen ahogy növekedik a tünetekkel kapcsolatos feszültség, stressz, úgy gyengíti az immunrendszerünket a para. Nem kell attól tartani, hogy egy egyszerű torokfájásból ennek hatására rákos megbetegedés alakul ki pár nap alatt, de a gyógyulást nagyban lassítja, ha félrediagnosztizáljuk magunkat. Persze maga a diagnózis kifejezés nem is takarja a valóságot, hiszen az orvosi vizsgálat és a Google keresés között óriási különbségek vannak.

Amerikai orvosok elmondása és statisztikai adatok alapján a google-ös önvizsgálatok nem csak az egyénnek okozhatnak problémákat, de közösségi szinten is komoly veszélyforrássá váltak. A Pew Research Center 2013-as felmérése szerint az amerikaiak 35%-a keres rá a tünetekre a neten, és ezek fele időpontot is egyeztet az orvosával, hogy megbeszélje az ott találtakat. Ennek hatására a várótermek túlzsúfoltak, és a valódi betegek könnyedén megfertőzik azokat, akik csak túlreagálták a tüneteket, hiszen össze vannak zárva egy helyiségbe.

Az Egyesült Államokban évente 20 milliárd dollárt költenek el feleslegesen ennek hatására, ami valószínűleg folyamatosan emelkedni fog, ha csak a Google statisztikákat nézzük: 2016 júniusában az összes keresés 1%-a ilyen témájú volt. 

Ésszel keress tehát, ne parázd túl, bármit találsz, és jobb, ha a képeket meg sem nézed.