Nagyon fontos azt tudatosítani, hogy ne hazudjunk

17/04/26 szerda
ujnemzedek.hu
Remek külföldi és magyar szakemberek tartottak előadást változatos témában a Budapest Talent Summit - Budapesti Tehetség Konferencia nevű rendezvényen. Ez elsősorban persze a szakmának szólt (tehetséggondozási szakembereknek és tanároknak), de azért nem árt tudni, mire is hívták fel a figyelmüket velünk, fiatalokkal kapcsolatban. A teljesség igénye nélkül összeszedtünk az előadásokból néhány érdekes gondolatot a második napon is.
A Budapest Talent Summit - Budapesti Tehetség Konferenciáról itt találsz még információt!

 

-Van egy csomó feladatunk az innovációval. Az üzleti szférának például sokkal többet kell költenie kutatásfejlesztésre.

-Ha egy vállalkozás innovatív, akkor az egy főre jutó bevétel a kétszerese annak, mint ahol nincs innováció.

-Hogyan kezdjünk hozzá? Találjuk fel a Rubik kockát? Mi az innováció fogalma? Amikor erről beszélünk mindenki valami kütyüt akar feltalálni, pedig létezik a piaci, marketing és szervezési innováció is.

-Ha van egy ötlet! Kötelező leírni, lerajzolni, makettezni!   

Farkas József, Sanatmetal Kft. ügyvezető igazgatója, a Magyar Innovációs Szövetség elnökségi tagja, Az innováció gazdaságélénkítő szerepe című előadásában

______________________________________________________________________________________________

Az előző napi gyűjtést itt találod!

-Megfelelő időben nekikezdve bármilyen probléma legyőzhető.

-Amit teszünk örömmel tegyük, szeretettel csináljuk és lehetőleg olyat csináljunk, ami a másiknak is jó. Hiába találom fel a világ legjobb dolgát, ha az senkinek nem kell.

-Légy innovatív! Józan paraszti ésszel!

-Milyen gyerekeket neveljünk? Szabad, gondolkodó embereket neveljünk, akik tudnak, írni, olvasni számolni.

-Nagyon fontos azt tudatosítani, hogy ne hazudjunk. Olyan van, hogy nem fejtjük ki az igazságot teljesen mértékben…, de ne hazudjunk.

Mészáros Csaba, evopro Holding Zrt. elnöke, a Fiatal tehetségek bevonása az üzleti életbe, tehetséggondozás egy cégvezető szemével című előadásában

______________________________________________________________________________________________

-Van egy történet: megkértek egy szakit, hogy töltésnek fel három „vízvezeték hálózatot”. Az egyiket vérrel, a másikat alkohollal, a harmadikat vízzel. Természetesen a szakember megcsinálta. A 21. században azonban nagyon fontos, hogy megkérdezzük még mielőtt nekikezdnünk: miért?

-Volt egy srác, akit a suliban nerdnek, könyvmolynak, okostojásnak szólítottak a társai. Egyszer azonban a srác megfordult és azt mondta: most nyugodtan szólíthattok így, de pár év múlva úgyis főnöknek neveztek majd.  

- Sokszor előfordulhat, hogy rosszul ítéljük meg magunkat. Elképzelhető, hogy azt gondoljuk, hogy magas az érzelmi intelligenciánk, miközben mindenki látja az ellenkezőjét.

-Az IQ és az EQ nem két ellentétes dolog, csak az kérdés, hogy a hangsúlyt hova helyezzük. A magas IQ-val könnyen mondhatjuk egy 60 kilós nőre, aki 40 kilós táskát cipel, hogy a testsúlya kétharmadát viszi magával. Magas EQ-val ilyenkor azt mondjuk: mennyire el lehet fáradva szegény!

Moshe Zeidner (PhD), a Haifa Egyetem professzora, az Az érzelmi intelligencia fejlesztése a tehetséges gyermekeknél című előadásában