Mutatjuk a nyelveket, amikből nem lehet nyelvvizsgát tenni

18/08/24 péntek
ujnemzedek.hu
Az se valószínű, hogy a státuszuk megváltozna a jövőben. Lehet, hogy ettől még érdemes beleírni az önéletrajzba?

De először tisztázzunk valamit:

imádjuk a geekeket.

Komolyan: ahhoz hogy valaki bevágjon egy olyan nyelvet, ami nem is létezik, azaz használhatatlan, ahhoz apám szent őrltnek kell lenned, és az ilyen arcokat nem lehet nem imádni. Nem véletlen talán, hogy egy egész sorozat épült az ilyen figurákra már:

És különben meg KI MONDTA, hogy semmire nem lehet őket használni? Most, hogy geeknek lenni igazából menő, valójában tök okos húzás lehet feltüntetni az önéletrajzodba a perfekt dothrakit, vagy a beszédszintű vulkánit. Persze kétszer is meg kéne gondolnod a dolgot:

ha behazudtad a dolgot, és a HR-es az interjún odamond egy "bortaS neHqu' toy' bIr"-t, akkor a bukta durvább lesz, mint bármi addig.

Biztos van olyan cég, ahol értékelik kerativitásodat, és igen, ebben a cikkben néhény olyan mesterséges vagy kitalált vagy fantasy nyelvről lesz szó, aminek egész komoly története, hagyománya és/vagy rajongótábora van.

A tünde

J. R. R. Tolkien, a Gyűrűk Ura írója inkább volt nyelvész, mint fantasy-író - az már, hogy inkább, mint Középfölde megalkotója él a köztudatban, nem kicsit következik a dialektikusok és hanglejtések iránt érfzett feltétlen imádatából. Ő maga így fogalmazott: "A “történetek” azért születtek, hogy világot teremtsenek a nyelveknek, és nem fordítva." És ha egy kicsit beleszállunk a tündenyelvbe, akkor azt is megérthetjük, hogy működik egy igazi geek... de hogy alaposan, az hót ziher. A tünde leginkább a finnre hajaz, illetve Tolkient a Kalevala fordítása közben kapta el a gépszíj; adott közös tő, és ebből ágaznak el a kükönböző tünde-dialektuok (lásd pl. Quenya, Sindarin, Telerin)... és így tovább.

Persze ha már a Gyűrűk Ura világáról beszélük, akkor érdemes megemílteni a többi faj nyelvét is, hiszen az író nem volt rest külön beszédet (és írást) kreálni a törpöknek és az orkoknak is, bár hogy ki a fene akarna megszólalni a Fekete Nyelven, az rejtély. 

A klingon

A klingon nyelv (klingonul: tlhIngan Hol) egy mesterséges, a Star Trek-univerzumban a klingonok által használt nyelv. Elsőként az 1979-es Star Trek: Csillagösvény című filmben mutatták be. Így hangzik: 

És már csak a hangzása miatt tök jó lenne meghallgatni valami Shakespearét mondjuk klingonul... ja, mert meg lehet: pl. Hamlet és a Sok hűhó semmiért már le van fordítva. Hoch tu'lu' poStaHvIS targh ghajchugh muSHa'ghach chut poH juS mankón!

A dothraki

Ugyan a Trónok Harca (mind elkésülési időben és oldalszámban is) végtelen regényfolyamában a nyelv maga nem konyhakész, ez nem tartotta vissza az alkotókat attól, hogy ellustázzák a dolgot: az HBO agyai a tévére-adaptálás közben felkérték David J. Peterson nyelvészt, ugyan kanyarítson már egy jó kis dialektust a cuccnak.

És kanyarított. Peterson hobbija eleve a mesterséges nyelvek készítése volt, és a dothraki HEGESZTÉSEKOR az arab és a spanyol nyelveket használta fel. A nép maga lovas és barbár (szóval adta volna magát a magyar, kedves Donald, pls), de a nyelvész felhasználta még az orosz esetrendszert, illetve a hawaii népek természeti fogalmait is. Aztán a sorozat harmadik évadára Peterson újabb nyelvet dolgozott ki:

a valyriai-t,

ami a latinhoz hasonló nyelv LETT, és a nyelvész saját megfogalmazása szerint olyan szép, "mintha masnival lenne átkötve." Drēje vestriarzir, bro!

Már 2011-ben kiadták a kitalált nyelvek szótárát

Ahogy azt a Nyelv és Tudomány is írta: egy szótár több mint száz kitalált nyelv szavait és eredetét gyűjti össze, a Tolkien tündéjétől az Avatar na’vijáig. Az A Dictionary of Made-Up Languages című szótárban szerepel például az egyik legkorábbi mesterséges nyelv, a szolreszol is, ami az összes szót a hét szolmizációs szótagból igyekezett felépíteni, és így egyszerre lenne beszélhető és énekelhető is.

A könyvben nemcsak a kitalált nyelvek szavai szerepelnek, melyeket gyakran filmekből vagy regényekből kellett összegyűjteni, hanem olvashatunk a nyelvek történetéről. Abban is segítséget kapunk, hogy hogyan alkossuk meg saját kitalált nyelvünket.
 
A klasszikus kitalált nyelvek mellett – mint a tünde, klingon vagy a na’vi – megismerkedhetünk különlegesebb esetekkel is. Ilyen például a molviai, melyet egy fogorvosok nélküli országban beszélnek, és ahol a sajtoknak külön nyelvtani neme van.

A volapük

Na ez itt a kakukktojás - nem azért, mert TEHETSZ belőle nyelvvizsgát, hanem mert nem egy fantasyhez, vagy kitalált néphez tartozik.  Ellenben a volapük tekinthető az első mesterséges nyelvnek: 1879-ben Johann Martin Schleyer német pap alkotta meg, mégpedig azért, amiért később az eszperantót, azaz azért, hogy legyen egy átfogó, mindenki által beszélt nyelv, amit mindenki megért.

Igazából maga az eszperantó volt, ami nagyban hozzájárult ahhoz, hogy mára kb. 20 ember beszélje csupán az annak idején komoly népszerűségnek örvendő nyelvet (1887-ben még akadémiája is volt, a Kadem Bevünetik Volapüka) - a nyelv nem bizonyult fejlődőképesnek, nem lehetett a gyakorlatban használni.

...persze van egy csomó nyelv, amiből nemhogy lehet, de olykor kötelező is nyelvvizsgát tolni. Ráadásul most az első sikeres komplex nyelvvizsga díjának megfizetéséhez nyújtott támogatást az a 35 év alatti személy igénybe veheti, aki

  • a sikeres komplex nyelvvizsgáról, egyesíteni kívánt részvizsgák esetén a második sikeres részvizsgáról kiállított nyelvvizsga-bizonyítványon megadott vizsganapon,
  • a komplex nyelvvizsgával egyenértékűséget igazoló érettségi bizonyítvány, tanúsítvány kiállításának napján, illetőleg
  • a komplex nyelvvizsgának megfelelő, honosított nyelvvizsga esetén a honosítási határozat kiállításának napján

35. életévét még nem töltötte be.

Erről itt van minden infó - hajrá!