Most már biztos: a '70-es évek óta egyre csak butulunk

18/06/18 hétfő
ujnemzedek.hu
Az IQ-tesztek eredménye 1930 és 1970 között javult, azóta viszont megállás nélkül romlik egy friss kutatás szerint.

Norvég kutatók egy nagyszabású tanulmányban kimutatták, hogy rosszabb eredmények születnek az intelligenciateszteken az 1970-es évek óta. 

Pedig a korábbi kutatások szerint az emberek a múlt század 30-as éveitől egyre intelligensebbek. James R. Flynn új-zélandi kutató amerikaiak, majd európaiak körében végzett kutatások nyomán mutatta ki, hogy az átlagos intelligencia tízévente három ponttal növekszik. A tendenciát Flynn-hatásnak nevezték el, ami az IQ-tesztek átlagos eredményében tapasztalt folyamatos növekedést mutatja.

via GIPHY

Bernt Bratsberg és Ole Rogeberg, a Ragnar Frisch Gazdaságkutató Központ szakembere most azonban 730 ezer teszteredmény alapján kimutatta, hogy ez a tendencia megszakadt, sőt az emberek ahelyett, hogy okosabbak lennének, butulnak. A két norvég kutató az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) publikálta tanulmányát, amely szerint nemzedékenként átlag hét ponttal rosszabbak az eredmények, ami nyilvánvaló irányváltást jelent az 1930-as évektől tapasztalt tendenciától.

Bratsberg és Ole Rogeberg az 1970 és 2009 között a norvég sorkatonai szolgálatba lépő férfiak IQ-teszjeit tanulmányozva kimutatták, hogy nemzedékenként hét ponttal romlott a tesztet kitöltők teljesítménye.

A folyamatot számos elmélettel magyarázták, köztük az emberek jobb táplálkozásával, az egészségügyi ellátás javulásával, az oktatás színvonalának növekedésével. Az IQ-csökkenés lehetséges okai között környezeti tényezőket találtak, és úgy vélik, hogy bizonyos életmódbeli változások is hozzájárultak a csökkenéshez. Emellett szerepet játszottak a csökkenésben az oktatási rendszerben bekövetkezett változások, továbbá az, hogy a gyermekek egyre kevesebbet olvasnak, és egyre többet játszanak számítógépes játékokat - olvasható a medicalxpress.com tudományos hírportálon.

Más kutatócsoportok is hasonló eredményekre jutottak. Egy brit csoport a közelmúltban azt találta, hogy az IQ-tesztek eredményei 2,5-4,3 ponttal csökkennek minden évtizedben nagyjából a második világháború befejezése óta. Múlt év decemberében amerikai kutatók mutatták ki, hogy azok a gyermekek, akiknek étrendjében sok hal van, magasabb pontszámokat értek el az IQ-teszteken, és jobban is aludtak, ami szintén fontos tényező a felnőttek intelligenciaszintjében. Korunkban azonban számos országban a gyermekek nagyon kevés halat fogyasztanak.

Egy tanulmány szerint pedig Európában 1995 óta csökken az intelligenciaszint - ahogy azt mi is megírtuk. A tanulmány szerint Finnországban, Norvégiában és Dániában átlagosan évente 0,23 ponttal csökken az egyének IQ-ja az 1990-es évek közepe óta. Ugyan az évi 0,23 pontos csökkenés nem tűnik soknak, de ha egy generációra, vagyis harminc évre tekintünk előre, ez az IQ csökkenés már 7,49 pont lesz a finneknél, 6,48 a dánoknál és 6,5 a norvégoknál - figyelmeztet Michael Shayer. Bár a kutatás csak a skandináv államokat és Nagy-Britanniát vizsgálta, Shayer meggyőződése, hogy az intelligencia csökkenése európai , sőt, globális trend. 

via GIPHY

Egyre kevesebbet járnak iskolába az izlandiak - de ez is a gének miatt van

A deCODE genetikai kutatócég 100 ezer izlandi bevonásával készített felmérést, amiből kiderült, hogy 1910 és 1975 között ritkábbá váltak azok a géncsoportok, amelyek az oktatásban eltöltött hosszabb időért felelősek. A gének ritkulásának oka a természetes kiválasztódás, a gének egyszerűen kevesebb egyedben öröklődnek tovább, mert a felmérés szerint az oktatásban hosszabb időt eltöltők kevesebb gyereket is vállalnak. Kari Stefansson, a kutatás vezetője elmondta, hogy ez nem annak köszönhető, hogy nekik kevesebb idejük lenne gyereket vállalni a tanulás miatt, hanem szintén genetikai okokra vezethető vissza.

Ez a tendencia azt jelenti, hogy az egymást követő generációk egyre kevesebb tudást szednek fel magukra, azaz egyre butulnak. Persze ennek mértéke azért nem olyan vészes egyelőre, évtizedenként 0,04 pontnyi IQ csökkenéssel kell számolni, de Kari Stefansson szerint ha évszázados léptékkel nézzük a folyamatot, gond lehet az ostoba tömegek növekedéséből.

Forrás: MTI