Mosolygunk, ha mosolyognak

19/01/22 kedd
ujnemzedek.hu
Biztosan Te is tudod, hogy kultúrától és életkortól függetlenül mosolygunk (hiszen még a néhány hetes babák is szoktak, akik igazából még „nem is tudják”, hogy hogyan kell). De itt még nincs vége a sztorinak.

Egyes kutatások szerint nem csak azokban a helyzetekben mosolygunk, amikor valaki ránk mosolyog, vagy éppen valakit mosolyogni látunk, de olyankor is, amikor csak halljuk, hogy valaki mosolyogva beszél.

Egy kísérletben például 35 jelentkező mosolyreakcióit vizsgálták (elektródákat viseltek az arcukon, hogy a kutatók rögzíteni és mérni is tudják az adatokat). A kísérlet során egy szoftver segítségét is igénybe vették, ami (kissé leegyszerűsítve a dolgot) mondatokat mondott a jelentkezőknek (kvázi beszélt hozzájuk). Amikor a résztvevők olyan mondatokat hallottak, amelyek kvázi úgy hangzottak számukra, mintha mosolygott volna az illető, aki kimondta őket, a jelentkezők szájának szegletében és mimikájukban is megjelentek a mosoly jelei.


Fotó: Pixabay

A kísérlet eredménye tehát azt sugallja, hogy hasonló kognitív folyamatok mennek végbe a kobakunkban a mosolygás kapcsán akkor, ha halljuk, hogy valaki mosolyogva beszél, és akkor, mikor láttjuk, hogy az illető mosolyog. Vajon ezért is mosolygunk, ha telefonálás közben a vonal túlsó végén mosolyogva mesélnek egy sztorit? Nos, úgy néz ki.

A kutatás eredménye persze még számos további kérdést és potenciált rejt magában (például a beszédben rejlő további érzelmek felfedezése/azonosítása kapcsán), de szerintünk már önmagában is érdekes.

Te mit gondolsz róla?

Forrás: discovermagazine