Mindmeghalunk: nem is működik az 5 másodperces szabály?

17/03/16 csütörtök
ujnemzedek.hu
Tudjátok, amikor a padlóra ejtett kajának a nevezett időtartamon belül még tuti nem lesz semmi baja. Szakértők cáfolnak, de azért egyet is értenek picit.

Vannak ezek a nagy, összmépi tudatalattinkban raktározott, közös babonáink - pölö hogy nem számít megcsalásnak, ha az illetővel nem ugyanaz az irányítószámotok, de idesorolható talán az is, hogy ha kiömlik a só, akkor jön a nem várt adóvizsgálat (rossz eredménnyel). És ilyen az a mindenki által ismert szabály is, miszerint ha leejted a kaját a földre, akkor annak 5 másodpercig kutya baja nem lesz - vagyis ezen időintervallumon belül felkapva még simán fogyasztható a cucc.

Na most van, aki nem így gondolja.

Pedig egy friss felmérés szerint 2000 emberből 1580 nem zavartatja magát, ha az étel a földre hullott. Anthony Hilton, az Ashton University professzora és padlókutató a Business Insidernek ennek kapcsán elmondta, hogy a dolog sosem lehet kockázatmentes - illetve a fertőzésveszly nagyban függ attól, milyen padlóról, és milyen kajáról beszélünk.

Oké, nyilván nem pestisről van szó, de azért a baktériumok cseles kis firmák. "Pár másodperc, azaz az ún. 5 másodperces szabály betartása komoly valószínűséggel nem jelent azonnal fertőzödést, de a lehetőséget nem szabad kizárni - mondta el Hilton. - A kutatásunkban különböző padlótípusokon kutattunk E. coli és Staphylococcus aureus baktériumok után, pl. laminált padlón, szőnyegen, stb. Azt találtuk, hogy a laminált padló a legveszélyesebb gyűjtőhelye, a padlószőnyeg pedig talán a legveszélytelenebb."

Hilton prof sietett kijelenteni továbbá, hogy a padlón tötött idő valóban sokat nyom a latban. A vizsgálatok 3-tól 30 másodpercig tartottak - 30 másodpercnél már komoly volt a kockázata valamilyen fertőzésnek.

Szóval lehet, hogy igaz a városi legenda - de azért egy csúnyán bekoszolt szusidarabot ne feltétlenül faljatok fel a földről! (Mi pedig egy ideig nem fogjuk leírni, hogy "padló", argh, mégis.)