Micsoda meglepetés: kapcsolat lehet a depresszió és az alvászavarok között

18/08/03 péntek
ujnemzedek.hu
A tudomány nem áll meg, a tudomány dübörögve ontja magából az eredményeket: most például végre fellélegezhetnek azok is, akik eddig a szomorúság miatt nem tudták rendesen kipihenni magukat.

A kutatók ugyanis felfedezték a depresszió és az alvási nehézségek közötti neurális kapcsolatot. Ez azt jelenti, hogy amit eddig is sejtettünk (ha depis vagy: kattogsz; ha kattogsz, aludni nem tudsz) már bizonyítva van: 

a rövid távú memória, a negatív érzelmekért felelős agyi területek összeköttetésben állnak a depresszióért felelős területekkel, és ez kihathat az alvás ergya minőségére. 

Hogy miért jó ez nekünk? Mert a Warwick Egyetem és a Fudan Egyetem kutatóinak új tanulmánya alapján az érintettek jobban alhatnak bizonyos célzott kezelések segítségével.


Fotó: Kinga Cichewicz, Unsplash

A kutatás vezetői, Jianfeng Feng és Edmund Rolls a warwicki Számítástechnikai Intézetben kapcsolatot találtak az agy rövid távú memóriáért és negatív érzelmekért felelős területei között. Vagyis ez az, ami miatt hajlamos vagy sokat rágódni a negatív dolgokon, amitől aztán az alvás bukó lesz, meg táskás szem, meg még rosszabb érzés, meg etc.

Már ha beüt a depi

10 ezer ember adatait vizsgálták a profok - itt mindenféle agylebenyeket emlegetnek a tanulmányukban, amiket mi úgysem értünk, a lényeg azonban az, hogy ezek összekapcsolódása a depresszióban eredményezi

az ún. ruminációt,

azaz a tépelődést, ami legalábbis részben magyarázhatja az alvás minőségét aláásó mechanizmusok működését. 

A RUMINÁCIÓ  - írja a pszichologuskereso.hu - olyan, mint egy idegesítő zeneszám, amit hiába próbálunk kiverni a fejünkből, újra és újra eszünkbe jut. Csak sajnos ennél sokkal károsabb…

Előfordult már veled, hogy miközben egy probléma vagy élethelyzet megoldásán gondolkodtál, csak negatív gondolatok, újabb nehézségek jutottak eszedbe? Ahelyett, hogy közelebb kerültél volna a megoldáshoz, az inkább egyre távolibbnak tűnt? Egyik rossz gondolat vagy emlék hívta maga után a másikat, és mintha csak egy örvénybe kerültél volna, már nem is tudtál szabadulni a negatív gondolatoktól? A gondolkodásnak ezeket az ismétlődő mintázatait nevezzük RUMINÁCIÓnak.

A depresszió és az alvási nehézségek nem ritkán összekapcsolódnak: a depressziós betegek kb. 75%-a jelentős alvászavarokról beszél - jelenti ez egyrészt az elalvási nehézségeket, de a rövid alvásidőket és az insomniát, azaz a kialvatlanságot is. Ami plusz para, hogy a kialvatlanság nagy eséllyel depresszióban végződik, szóval úgy érzed, baj van? Akkor kérj segítséget. Ha még győzködni kell: Christian Hopkins 16 éves kora óta foglalkozik a fotózással, nemrég arra vállalkozott, hogy bemutatja milyen a depresszió Itt. Illetve itt egy különös jele a depressziónak - a telónyomkodás!