Mi lenne, ha Kína egyáltalán nem tudná újrahasznosítani a szemetét?

18/02/01 csütörtök
ujnemzedek.hu
Az ország hatalmas hulladékproblémája nem titok, ráadásul világ legdurvább óceánszennyező országai közé tartozik. Szerencsére vannak olyan leleményes aktivisták, akik megpróbálnak tenni a környezetszennyezés ellen. Ilyen például Zhang Yin asszony.

Nemrég járta körbe a világhálót egy cikk, amiben arról volt szó, mi lenne, ha a világ egyik legnagyobb városában hanyagolják az újrahasznosítást. Ebből emeltünk ki néhány brutális tényt: 

  • Kína hatalmas hulladékproblémája nem titok, ráadásul világ legdurvább óceán zennyező országai közé tartozik. Egy 2015-ös kutatás megállapította, hogy Kína felelős  a világ óceánjait szennyező műanyag hulladékok egyharmadáért. 
  • A kutatók szerint ennek az óceánszennyezésnek a többsége abból ered, hogy  Kína nem megfelelően kezeli háztartási hulladékokat, amely magában foglalja a nem megfelelő újrafeldolgozási rendszereket is. A pontos számokat nehéz megállapítani, de a kutatók azt mondják, hogy a szelektív hulladékgyűjtő rendszer által a szemét 70 százalékát vagy annál többet is képes lennének újrahasznosítani olyan tárgyakból, mint például a műanyag palackok, legfőképp olyan városokban, mint Sanghaj és a kínai főváros, Peking. 
  • A Shanghai Daily 2015-ben arról számolt be, hogy a város lakosai naponta mintegy 22 ezer tonna szemetet termelnek. Egyes becslések szerint Kína szilárd hulladéktermelése 2025-re évente több mint 500 millió tonna lesz . Kína várhatóan 2030-ig az amerikaiak szilárd hulladékának a kétszeresét fogja kitermelni.  

Viszont van, akinek kapóra jött a szemét-business:

Zhang Yin asszony, ma már a világ leggazdagabb női között tudhatja magát. A 90-es évek közepétől egymaga építette karrierjét, sikereit csak magának köszönheti. De, hogy mit csinált és miben lett kiemelkedő? Elmondjuk!

Zhang Yin 1996-ban indította el cégét, akkor még kisvállalkozásként. A kezdőtőkéje összesen 3800 dollár volt, amihez néhány kicsi szállítóhajó társult. Azóta a vállalat már több mint 5 milliárd dollárt kaszált és 5300 embernek ad minden nap munkát. Ráadásul Zhang sikere környezetvédelem szempontjából sem elhanyagolható.


Fotó: Unsplash

"Újrapapír" avagy a folyamatos, többszöri újrahasznosítás története

A cég a papírhulladékot az Egyesült Államokból, Japánból és Európából importálja Kínába. A használt kartonpapírt anyagában hasznosítják, legnagyobb hányadából csomagolópapírt készítenek, amelyre nagy szükség is van a „világ műhelyeként” számon tartott országban. Kína rengeteg csomagoló anyagot gyártanak, így a visszahozott papírok eredeti „küldő” országukban hasznosulnak újra, mint az árucikkek csomagoló anyaga.

„A hulladékpapír olyan, mint az erdő. A papír újrahasznosíthatja magát, generációról generációra” – így jellemezte a folyamatot Yin a The New York Times-nak.

A szelektalok.hu cikkéből kiderül, hogy Kína használt papír importja 500 százalékkal növekedett, és ezzel a világ elsőszámú papírhulladék felvásárlója lett. 2006-os adatok szerint az Amerikai Egyesült Államok hulladékpapír kiviteléből csak ez az egy cég közel 50%-ot, kb. 7 millió tonnát importált. Ezzel a tevékenységével, egy erdészeti szaklapban megjelent tanulmány szerint 54 millió tonna fa kivágását előzte meg.