Meteorológia is coming: kutatók szimulálták Westeros időjárását

17/12/27 szerda
ujnemzedek.hu
Vajon miért van olyan hülye időjárás a Trónok Harca világában?

- ...és mi a helyzet a klímaváltozással?

- Lerágott csont.

- Oké, akkor matekozzuk ki a Trónok Harca időjárási anomáliáit.

MICSODA BRILLIÁNS ÖTLET!

Valahogy így képzeljük el azt a beszélgetést a Bristol-i Egyetem kutató között, ahol eldöntötték: rekonstruálni fogják világának az éghajlatát. És hogy mire jutottak? Nos: a Trónok Harca földjének északi része (itt van különben a Fal) klímája a lappföldi éghajlatra emlékeztet. Ezzel szemben a Caster-hegy környéke - vagyis a Lannisterek otthona - már inkább egyfajta texasi cucc - és akkor máris eszünkbe juthat az utolsó évad hihetetlenül beturbózott sárkányainak és szélessávú hollóinak a dilemmája (ja, spoiler.)

A valyr és dothraki nyelven is elérhető publikációt Samwell Tarly PUBLIKÁLTA a Királyvári Királyi Társaság Filozófiai Kiadványai című folyóiratban - jó, hát ez már a vicc része a dolognak, a munka valójában Dan Lunt, Carrie Lear és Gavin Foster keze munkáját dicséri, a metapoén pedig inkább csak a ráerősítés miatt kellett. 

Képtalálat a következőre: „westeros gif”

"Sam" különben arra is magyarázatot talált, miért járkálnak olyan hülyén az évszakok Westeroson. Ezt ő a bolygó különös, „csetlő-botló” keringésével, azaz a dőlés változásával magyarázza - ezért húzódnak el a telek és a nyarak. Ráadásul - mint írja - az indokolatlan sárkányhasználat csak ront a helyzeten, illetve az üvegházhatás kialakulásán az sem segít, hogy a futótűz használata is egyre gyakoribb dolog.

Van üvegház Westeroson? Nem tudjuk - a további eredmények mindenesetre ide kattintva elérhetők. Amúgy Carrie Lear szerint ez a meló csak félig játék és mese: "Valódi fizikai folyamatokat tanulmányozhatunk ezzel - a Westerosra és Essosra vonatkozó információk a legújabb klímamodelleket is tesztelhetik."

Legyen így.