Menthetetlen az Északi-sark jege

18/05/10 csütörtök
ujnemzedek.hu
A megőrzéséhez sokkal hatékonyabban kéne korlátozni a globális felmelegedést - erre sajnos szinte semmi esély nincs.

A Földön egyre melegebb van, a globális felmelegedés nagy gond, és a probléma része az Északi-sarkon található jég is - pontosabban annak hiánya. Az északi-sarki jeget még az sem mentené meg a szakértők szerint, ha az iparosodás előtti időkhöz képest 2 fokban korlátoznák a felmelegedést. Mivel a Föld klímája két fokkal megemelkedett, a Jeges-tenger négyévente teljesen jégtelenné válik a nyári hónapokban - olvasható a Nature Climate Change című szaklapban megjelent két tanulmányban.

1,5 fok lenne a megoldás - kár, hogy tarthatatlan

Ha viszont az iparosodás előtti időkhöz képest csak 1,5 Celsius-fokban sikerülne korlátozni a Föld felmelegedését, a Jeges-tenger csupán 40 évente lenne teljesen jégmentes. Az 1,5 fokos célt a 2015-ös párizsi ENSZ-klímakonferencián a klímaváltozás által erőteljesen érintett államok nyomására bele is foglalták a szerződés szövegébe. Eszerint a felmelegedést lehetőség szerint 1,5 Celsius-fokban, de legalábbis jóval 2 fok alatt kell tartani. 

Alexandra Jahn, az egyik tanulmány szerzője, a boulderi Coloradói Egyetem munkatársa elmondta: nem számított arra, hogy fél Celsius-fok "ilyen nagy különbséget jelent". A szakértők szerint ugyanakkor a 1,5 Celsius-fokos cél szinte tarthatatlan. 


Fotó:  William Bossen, Unsplash

Negyven százalékkal zsugorodott az Arktisz jege - és ez még messze nem a vége

Az elmúlt nyáron az északi-sarki jég 4,64 millió négyzetkilométerre zsugorodott, de ezzel még mindig jóval nagyobb területű volt, mint az eddigi legnagyobb veszteséget regisztráló évben, 2012-ben, amikor 3,39 millió négyzetkilométeres kiterjedésű volt. A kutatók szerint azonban a hosszú távú tendencia egyértelmű: az északi-sarki nyár jégterülete összességében 40 százalékkal zsugorodott.

A helyzetet még drámaibbá teszi, hogy a veszteség nemcsak következménye, hanem egyben felgyorsítója is a klímaváltozásnak. A jég napfényt visszaverő hatása ugyanis nem érvényesülhet, nagyobb a sötét, jégmentes területek kiterjedése, ami növeli a fény elnyelését - ezáltal tovább növekszik az óceánok hőmérséklete. Vagyis minél kevesebb a jég, annál gyorsabb a felmelegedés és a további olvadás. Friss tanulmányok szerint az Északi-sarkon egyes téli napokon akár 10 Celsius-fokkal is melegebb lehet, mint Európában és Észak-Amerikában. 

Egy még elrettentőbb modell szerint ha a globális felmelegedés mértéke 3 Celsius-fokos lesz, az Észak-sarkvidék minden nyara jégmentessé válik.

Forrás: MTI