Megvan a 12 űrhajós, akik utazhatnak a Marsra

17/06/09 péntek
ujnemzedek.hu
A NASA, vagyis az Amerikai Egyesült Államok országos repülésügyi és űrhajózási hivatala szerdán jelentette be, hogy kiválasztották azt a 12 űrhajóst, akiket felkészítenek a Marsra történő utazásra.

Pontosabban mélyűri missziókra, a Mars mellett szóba került a Holdra való visszatérés is, de ez még bizonytalan – írja az ITcafé. A jelölteket egy másfél évig tartó program során 18 ezer jelentkezőből választották ki, a 7 férfi és 5 nő, a következő években az Orion űrhajóval Föld körüli repüléseken készülnek fel az expedícióra.

A Johnson Űrközpontban tartott eseményen az űrhajó mérnöki modellje előtt sorakozott fel, miután egyesével felszólították őket a színpadra. 

A kiválasztottak: Zena Cardman, Jasmin Moghbeli, Jonny Kim, Frank Rubio, Matthew Dominick, Warren Hoburg, Robb Kulin, Kayla Barron, Bob Hines, Raji Chari, Loral O'Hara, Jessica Watkins. Vannak közöttük katonatisztek, tudósok, orvosok, illetve helyet kapott a SpaceX vezető tervezőmérnöke és a NASA egy berepülőpilótája is. 

A kiképzésről még csak annyit lehet tudni, hogy a csapat formálisan augusztusban kezdi meg a felkészülés első szakaszát, egy két évig tartó alapkiképzést, melynek során a Nemzetközi Űrállomás fontos szerepet kap, ezen időszakban bővített legénységgel folyik majd a munka.


Mike Pence bemutatja a 12 jelöltet: Warren Hoburg, Bob Hines, Matthew Dominick, Raji Chari, Zena Cardman, Kayla Barron, Jessica Watkins, Frank Rubio, Loral O' Hara, Jasmin Moghbeli, Robb Kulin és Jonny Kim a Johnson Űrközpontban 2017. június 7-én.
Fotó: NASA/Reuters