Megoldódna a globális szemétprobléma, ha bedobnánk az összeset egy vulkánba?

18/03/13 kedd
ujnemzedek.hu
Ha ilyen egyszerű lenne a dolog, a tudósok már szóltak volna róla. Na, de lássuk, hogy honnan jött ez a gondolat.

Szomorú tény, de nem igazán tudunk mit kezdeni a felhalmozódó szeméttel. Főleg úgy, hogy nagyon sokan tesznek arra, hogy mennyire fontos lenne a hulladékok szelektív gyűjtése vagy egyáltalán a kukákban való tárolása. Ráadásul rengeteg illegális szemétlerakó alakult ki az évek alatt, amik a Föld szemétmennyiségének negyven százalékát teszik ki

A mentalfloss.com oldal például példaként hozza fel, hogy az amerikaiak 254 millió tonnányi szemetet termelnek évente és, ami ettől is durvább, hogy ebből mindössze 87 millió tonna szemét kerül újrahasznosításra vagy komposztálásra.

A Mental Floss nem csak ezekre a tényekre tért ki, hanem felvetett egy kérdést:

Mi lenne ha, nem a szemétlerakókba gyűjtenénk a hulladékot, hanem egyszerűen beledobnánk a vulkánokba a felgyülemlett szemetet? Hiszen a a vulkánok valójában természetes égetőkemencék!

 Nos, erre a SciShow műsorvezetője, Hank Green válaszolt egy videóban:

Annak, hogy butaság lenne a szemetet egy vulkánba dobni, több oka is van:

- A vulkánok krátereiben víz található, így arra várni, hogy mikor fog kitörni elég nagy balgaság lenne, ráadásul elég kockázatos megoldás is. 

- A magmáig lefúrni maximum Bruce Willis merne, de talán még ő is inkább a világűrbe utaznak helyette. 

- Ha most minenki "nyakába venné" országa felhalmozott szemetét, elég költséges és hosszú folyamat lenne, míg ezt  sok tonna hulladékot egy vulkánig szállítaná.

Természetesen a felvetett kérdés célja elsősorban az, hogy felhívják a figyelmet arra, hogy a szemét még mindig hatalmas probléma. Emellett muszáj összegyűjteni, a szelektív gyűjtés pedig könnyen megtanulható és ezzel még többet tudunk tenni a környezetünkért és világunkért.

A legnagyobb cégek is kampányolnak a környezetvédelem érdekében

Talán még mindig nem kap kellő figyelmet a recycling, de ha olyan márkák állnak a környezetvédelem és az újrahasznosítás fontossága mellé, mint az Adidas, talán több emberhez jut majd el az üzenet. Külön emiatt indították el legújabb kampányuk, amiben már elérhetők a hulladékból készült fürdőruhák is. (Kivéve, ha az egész csak zöldrefestés.)

A cipőkkel kezdődött minden

A halászok naponta fognak PET-palackokat, nejlonzacskókat és más, le nem bomló műanyag tárgyakat. A cég, hogy felhívja erre a problémára a figyelmet, legújabb cipője fejlesztésében óceáni hulladékot használ alapanyagként.

Ahogy ígérték további termékeket készítettek a tengeri szemétből, legújabb dobásuk az újrahasznosított anyagokból készített fürdőruha. Most sem maradt el a hatásos kampányvideó, amiben egy karibi-tengeri sziget, Martinique lakosa, az egyébként olimpiai érmes Coralie úszik egy medencében, ami tele van az óceánba dobott szeméttel. A reklám célja az, hogy felhívja a figyelmet a környezetszennyezésre, ezen belül is a vízszennyezésre. 

Az óceán tisztító karkötője

Ezt a nevet kapta a karkötő, aminek megvásárlásával te is hozzá tudsz járni a tisztább és élhetőbb jövőhöz. A 4Ocean egy globális mozgalom, amely aktívan kampányol az élővizek tisztaságáért és aktívan részt vesz az óceánok szemétmentesítésében is. Az ő tervezésük ez a karkötő is. 

Néhány érdekesség az ékszerről: 

  • 100% -ban újrahasznosított anyagokból készül.
  • Unisex design, így férfiak és nők egyaránt viselhetik
  • 100% vízálló és állítható méretű
  • Szimbolizálja elkötelezettségét a tisztább óceánok iránt.
  • És ami a legfontosabb: Egy 4Ocean karkötő megvásárlásával hozzájárulsz, hogy egy kiló szemetet tudjanak kihalászni az óceánok vizéből.

Forrás: mentalfloss.com