Meggyőznél valakit az igazadról? Akkor élőben tedd, ne írásban!

17/12/15 péntek
ujnemzedek.hu
Nyilván megvan a véleményed bizonyos dolgokról. Nyilván vesztél már össze emiatt emberekkel a cseten.

Nos, ez azért lehetséges, mert egy friss felmérés rámutatott: a meggyőzés élőszóban hatásos igazán. Jaja, a bosszú meg jéghidegen tálalva a legjobb - írásban egyikkel sem megyünk igazából sokra. 

Photo by Mihai Surdu on Unsplash

Juliana Schroeder a Berkeley-i Egyetem kutatójának akkor jutott eszébe, hogy ebben bizony lehet valami, amikor egyszer olvasott valami igazán felháborítót egy szerzőtől - aztán maga is meglepve tapasztalta, hogy a szerző rádióműsorban előadott nézeteivel könnyebben megbarátkozott.

Az egyik ugye írott. A másik meg beszédes tartalom.

Gyorsan gründoltak is egy kutatást a témában - nem tettek mást, mint leíratták illetve meghallgatták illetve meghallgattatták egymással 297 ember válaszát azokban a témákban, amelyekkel kapcsolatban mindannyian erősen érzünk - háború, rap zene, Anime, Justin Bieber. Ezt követően a kutatók megkérdezték, miként érzéseket táplálnak az érveléssel foglalkozó személy iránt, és vajona  prezentáció eszköze befolyásolja-e a véleményüket.

Az érdekesség, hogy a véleményezők általában szívesebben vették figyelembe azoknak a külső jegyeit, akiknek a véleményével egyetértettek. Elmondásuk szerint... hm... a halott, videón látott személyek 

emberibb tulajdonságokkal rendelkeztek

mint azok, akik csak írásban akarták átadni a véleményüket, így megérteni az álláspontjukat sokkal egyszerűbb volt. 

Szóval ha van valami, amit nagyon meg szeretnél értetni valakivel, legyélolyan kedves mellőzni az írásos tartalmat. Vannak még tippek, ide kattints értük!