Mátyás, a király: fele sem igaz annak, amit róla tudsz

18/04/26 csütörtök
ujnemzedek.hu
Mutatjuk, mit olvass el, ha te akarsz lenni a töri-pro.

Nyilván tudod, mert mindenki tudja: Mátyás király (aka IGAZSÁGOS) a nép legnagyobb jótevője volt, rengeteget köszönhet neki az ország, és minden főnemest, aki a parasztokat szívatta... nos, visszaszívatott.

Na most ez így baromira nem igaz

Mátyás esetében (ellentétben mondjuk I. Andrással) egy mindenki által ismert vagy ismerni vélt uralkodóról van szó, ami eléggé megköti a történészek kezét. A sztereotípiákból, olvasmányélményekből, mesékből táplálkozó képpel ugyanis sokszor nehezebb megbirkózni, mint a téves tudományos tényekkel. Ráadásul utóbbiak nem is nagyon akadnak. A korszak „tényei” általában véve széles körben ismertek, ugyanakkor – ami sokkal fontosabb – az ok-okozatok, a hangsúlyok, a szemlélet s nem utolsósorban a személyiség kérdése már korántsem ilyen magától értetődő.

Például: 

- Igaz, hogy 1463. július 19-én Bécsújhelyen aláírták a szerződést, amelynek keretében Sopron városa és a Szent Korona visszatért - ám ennek súlyos ára volt. Egyfelől Mátyás vállalta 80 000 arany készpénzben történő kifizetését, másfelől pedig beleegyezett, hogy törvényes utód nélküli halála esetén a trónt Frigyes vagy utódai örökölhetik – voltaképpen legalizálta a Habsburgok magyarországi trónöröklési jogát. 

- Mátyás remekül értett a hatalomgyakorláshoz, ellenfelei „leszereléséhez”. Ennek talán legfényesebb bizonyítéka, hogy az ellene szervezett három lázadást (1459, 1467, 1471), valamint az 1474-es belpolitikai válságot (ráadásul távollétében, hisz akkor Boroszlóban volt ostromzár alatt) sikeresen felszámolta. Külön dolgozatot érne meg annak vizsgálata, hogyan lehetséges, hogy a „legnépszerűbb” király ellen oly sokszor fordultak hívei, de beszédes az a tény is, hogy összes kancellárja vagy szembefordult vele, vagy ő vetette börtönbe némelyiküket.

Szóval a legenda egydolog, a tények meg megint mást mondanak. Pont ezért lehet baromi nehéz a teljes ismeret - ebben ez az írás, vagyis Horváth Richárd tanulmánya baromi nagy segítségedre lehet