Már 90%-os pontossággal előre tudják jelezni, mikor hal meg egy beteg

18/05/28 hétfő
ujnemzedek.hu
A Stanford Egyetem tudósai alkották meg azt a mesterséges intelligenciát, ami képes erre. 

A fejlett világban egyre inkább elöregszik a társadalom, ami azt is jelenti, hogy az emberek egyre tovább élnek. Idősen persze többet betegeskednek az emberek, és nagyon nem mindegy, hogy az utolsó napokat hogyan tölti valaki. Hiszen sokszor van, hogy az életét már nem lehet megmenteni, mert olyan stádiumban van, de mégsem lehetnek mellette a szerettei, mert a kórházban van, orvosokkal, ápolókkal körülvéve. 

A Stanford Egyetem kutatóinak nemrég sikerült kifejleszteniük egy algoritmust, ami megoldást jelenthet erre a problémára. Az algoritmussal több mint 2 millió beteg adatait dolgozták fel, ezek alapján nagy biztonsággal képes előre jelezni a betegek halálának várható időpontját. 

A létrehozott mesterséges intelligencia 90 százalékos pontossággal jósolja meg, mikor hal meg az adott személy. 

A pontosságához hozzájárul, hogy kizárólag a betáplált adatokra támaszkodik, nem befolyásolják olyan szubjektív tényezők, benyomások, érzelmek, amelyek az orvosokat igen. A Stanford kutatói által megalkotott mesterséges intelligencia azonban jelenleg csak olyanoknál tudja a 90%-os pontosságot produkálni, akiknek a betegségük miatt maximum egy évük van hátra. 

Forrás: IEEE Spectrum, képek: Pixabay