Magyar diákok a rákkutatás élvonalában: harmadikok lettek a Microsoft versenyén

18/02/26 hétfő
ujnemzedek.hu
Több száz induló között érték el ezt az eredményt a nemzetközi versenyen egy olyan eljárás kifejlesztésével, ami lehetővé teszi a mellrák korai felismerését. 

A Microsoft nemzetközi versenyének, az Imagine Cup Big Idea Challenge arról szól, hogy a résztvevők új ötleteket, fejlesztési lehetőségeket dolgozzanak ki, egészen a tervek, projektötletek szintjéig, és ezzel járuljanak hozzá egy-egy terület, iparág fejlődéséhez. A verseny díjazottjai pedig anyagi segítséget is kapnak az ötleteik megvalósításához, vállalkozásaik beindításához.  

A világméretű Imagine Cup Big Idea Challenge fő célja, hogy a résztvevők új fejlesztési lehetőségeket és megoldásokat keresve olyan terveket, projektötleteket dolgozzanak ki, amelyek maradandó nyomot hagynak valamely iparág fejlődésében. A versenyben előkelő helyezést elért csapatok anyagi hozzájárulásra számíthatnak ötleteik, vállalkozásaik további fejlesztéséhez. 


Fotó: rientiQ/Facebook

A versenyen a háromfős magyar csapat, Almásy Márton, Novák Emil és  Koór Levente több száz induló között rientiQ nevű projektjével szerezte meg a harmadik helyet.

A rientiQ az örökletes mellrák valószínűségét jelzi előre, amihez génszekventálást és kvantum-számítástechnikát használnak. A korai diagnózisnak köszönhetően a mellrákot még a szövődmények kialakulása előtt kezelni tudják, így lényegesen nőnek a gyógyulás esélyei. 

A rientiQ angolnyelvű bemutatkozó videója:

Almásy Márton nagyszülei halála kapcsán találkozott először a rák tragédiájával. Aztán az unokatestvérénél is mellrákot diagnosztizáltak. Ekkor döntötte el, valahogyan meg kell oldani ezt a problémát. Gyerekkori barátjával, Novák Emillel, aki az a Budapesti Műszaki Egyetmen tanul, és az érettségi előtt álló Koór Leventével dolgozta ki az ötletet. Emil egyébként a Műszaki Egyetemhez tartozó Innovációs laborban, a Demolában is dolgozik, és alapító tagja a Robotépítők Magyarországi Egyesületének. Levente pedig a Berzsenyi Gimi tizenegyedikeseként annyira vágja az informatikát, hogy ő a legfiatalabb résztvevője az elhivatott diákokat tömörítő Microsoft Student Partnership programnak. A fiúkat a Kutató Diákok Országos Szövetségének alelnöke, Posta Donát is segítette a munkában.  

A Microsoft versenyén elért 3. helyezés után a srácok tovább dolgoznak az ötlet gyakorlati megvalósításán, de még előtte - február 28-án – bemutatják ötletüket a hazai nagyközönség számára is. Az erről szóló Facebook-eseményt itt találjátok

A verseny első helyezettje, a román Xvision projekt automatikusan azonosítja az emberi testben tapasztalható anomáliákat és megbetegedéseket, és elemzi a röntgenfelvételeket. A második helyen végzett, hongkongi Datax olyan adatcsereplatform-fejlesztéssel rukkolt elő, amely a munkaerőpiac adatait és a munkaerő képzését teszi hatékonyabbá.

A versenyről és az első helyezettről további infókat találtok - angolul - a Microsoft blogján

Forrás: Portfolio