Magas IQ-val jobban mennek a videójátékok?

17/11/16 csütörtök
ujnemzedek.hu
A kutatók a Multiplayer Online Battle Arenas (MOBA), valamint a first person shooter játékokkal játszókat hasonlították össze.
people woman girl female black manicure ring bracelet play video game controller blur
forrás: stocksnap

Két dolgot kutattak

Az elsőben a League of Legends játékkal játszókat vizsgálták meg, akik a világ egyik legnépszerűbb stratégiai videojátékában, naponta több millió játékossal tudnak kapcsolatba kerülni és alkalmi csapatokban játszani. Megnézték, hogy a jó játékteljesítmény és a hagyományos papíralapú IQ-teszt eredményei között van-e bármilyen kapcsolat.

Van. Magasabb IQ = jobb eredmény.

A másodikban két MOBA játékot (League of Legends, Defense of the Ancients 2) vetettek össze a két first person shooter játékkal (Destiny, Battlefield 3). Mire jutottak?

A MOBA játékok jobban mentek az idősebbeknek, aminek oka, hogy magasabb az intelligenciájuk. A first person shooter játékokban viszont a fiatalok teljesítettek jobban. Ráadásul azt is kimutatták, hogy egy korábban kiváló eredményeket összelövöldöző fiatal az évek múlásával egyre rosszabbul teljesít az FPS játékokban.

A kutatók szerint a stratégiai videojátékok és a magas IQ közötti összefüggést támasztja alá az is, hogy hasonló eredményre jutottak, amikor a sakkozókat vizsgálták.

Apropó: jössz a PlayIT-re? 

Remek programokkal várunk a HelloWorld színpadon - itt tudod megnézni.

Sőt azt is bedobjuk neked, hogy teszteld a digitális immunrendszered és nyerj Asus laptopot!

Kattints és mutatjuk mit kell tenned