Lélegzetelállító animációk a világűr mélyéről

16/09/20 kedd
ujnemzedek.hu
Egy finn tudós megmozdította azt, amit eddig csak állóképen láttunk. Felrobbant csillagok 3D-ben!

Csupán egy csillagvizsgálóra, no meg kegyetlen matektudásra támaszkodva készítette el az animációkat. Saját bevallása szerint ezek a videók a tudomány és a művészet határán egyensúlyoznak, mert alapnak a hivatalos mérések (csillagok távolsága stb.) számítanak, a többit a képzelőre és a logikára alapozva csinálta. Ott, ahol nem állt rendelkezésre adat, egyszerűen „a fényesebb a közelebbi” elvet alkalmazta.

nebula3.gif

A Pelikán-köd. Mozog! Kép:Astroanarchy.zenflolio.com

 

A világűrben található ködök a csillagok születéséhez illetve halálához köthetőek. Vannak úgynevezett születési régiók, ahol a feltételek adottak ahhoz, hogy ott új csillagok jöhessenek létre, míg vannak olyan ködök, melyek egy csillag halálával jönnek létre. Például ilyen a planetáris köd a csillag halálakor keletkezik, amikor egy kisebb csillagrobbanásban a csillag ledobja külső gázhéját, amely lassan táguló, fénylő gázgömbként veszi körül a csillag magjának maradványát

ic1805_zsfrwo25_ps4gbsh_slideshow_kep.jpg

 

nebula2.gif

A Szív-köd állóképen, és a finn művész-csillagász,  J-P Metsävainio. ​animációján. (Kép:Wiki, Astroanarchy.zenflolio.com)

 

Olyan is előfordulhat, hogy egy hatalmas robbanás (szupernóva) vet véget a csillag életének, ilyen utoljára a mi galaxisunkban (legalábbis a tudósok szerint) 1604-ben történt. A galaxisunk pedig elég nagy.