Kutyákról kellene az emberszerű robotok viselkedését mintázni az ELTE tudósai szerint

18/01/23 kedd
ujnemzedek.hu
Pár éven belül robotok sokaság nyüzsög majd körülöttünk. Lehet, hogy így jobban elfogadnánk őket, és hatékonyabban tudnánk együttműködni velük. Sőt, akár hosszú távú kapcsolat is kialakulhat köztünk - wow! 

A világban egyre nagyobb szerepet kapnak a robotok, egyes jövőkutatók úgy vélik, pár évtized múlva már mindenhol robotok fognak minket körülvenni - olvasható az ELTE közleményében. Csakhogy nem mindenkinek jön be, ha körülötte egy emberszerű gép sertepertél, nem kevesen vannak, akiket kifejezetten irritál, vagy egyenesen irtóznak tőle. 

Az ELTE Etológiai Tanszékének munkatársai szerint ahhoz, hogy az emberek könnyebben elfogadják a környezetükben található robotokat, tervezésük során az állatok, elsősorban a kutyák viselkedését kell alapul venni.

Az Etológiai Tanszéken már korábban, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel együttműködve fejlesztettek egy olyan robotot, amely a kutya viselkedésén alapuló érzelmi megnyilvánulásokat mutatott, például csóválta az antennáját, amikor örült, és behúzta, amikor félt - közölte Miklósi Ádám, a tanszék vezetője.
    
A közlemény szerint a kutya több okból is ideális faj a robotok viselkedésének modellezéséhez: a kutya és az ember nagyon jól tud kommunikálni egymással, a kutya élethosszig tartó kötődést alakít ki az emberekkel, az emberek pedig többnyire családtagként kezelik őt. 
    
Egy kérdőíves kutatásban az Etológia Tanszék munkatársai arról kérdeztek meg különböző korú embereket, hogy mit szeretnek a kutyájukban, illetve hogy általában véve miket tartanak a kutyák előnyös tulajdonságainak. Ebből kiderült, hogy a kutyák, szemben a robotokkal, hűségesek, ragaszkodóak, feltétel nélkül szeretnek, okosak, egyéniségük van és érzelmeket mutatnak.

Ő már most is elég laza:

"Ha elérjük, hogy a robotok jövőbeli felhasználói hasonló tulajdonságokat lássanak bele majdani robotjukba, akkor könnyebben tudják majd társként elfogadni őket az otthonaikban" - idézi a közlemény Konok Veronikát, a Computers in Human Behaviour című szakfolyóiratban megjelent publikáció első szerzőjét. 
    
A kutatók arról is megkérdezték a kérdőíves válaszadókat, hogy szerintük miből látszik egy kutyán, hogy hűséges, okos, ragaszkodó. A válaszokból kiderült például, hogy a legtöbb ember szerint a kutya a ragaszkodását és hűségét farkcsóválással, testi kontaktussal, a gazda közelségének keresésével, és azzal fejezi ki, hogy mindig a gazdát részesíti előnyben más emberekkel szemben.

Ezért jutottak arra a következtetésre a kutatók, hogy ha ezekkel a tulajdonságokkal ruházzák fel a robotokat, akkor a felhasználók kedvelni fogják őket, és hosszú távú kapcsolat alakul ki közöttük.

Gácsi Márta, a kutatás vezetője szerint ezzel ugyanakkor nem fogják a robotok átvenni a háziállatok helyét, csak az emberek és a robotok közti együttműködés válhat hatékonyabbá.

A Sony mérnökei ösztönösen érezhettek rá erre az irányra, hiszen Aibo nevű robotkutyájuk tényleg megdöbbentően élethű kutyagesztusokra képes. A Boston Dynamicsnek viszont még igyekeznie kell, hogy aranyosabbak legyenek a robotjai. 

Bár az igaz, hogy lenyűgöző, milyen sokat tudnak:

Az ELTE Etológiai Tanszéke tavaly azzal került be a hírekbe - mi is megírtuk -, hogy minnesotai törpemalac befogadó gazdák jelentkezését várják. Akkor olyan sokan jelentkeztek, hogy  a hatalmas érdeklődés miatt egyelőre felfüggesztettük a jelentkezők fogadását. Ám azóta újra megjelent az Etológiai Tanszék honlapján a felhívás, ami szerint újra malacnövelőket keresnek. Ezen a linken minden infót megtaláltok, ami a malactartás körülményeire és a jelentkezésre vonatkozik.

Forrás: MTI