Kutatók szerint nagyon veszélyesek a mesterséges fények

18/06/25 hétfő
ujnemzedek.hu
Évek óta tartó kutatások bizonyítják, hogy a mesterséges fények nagy mértékben befolyásolják az állatok cirkadián ritmusát.

A Dél-Kaliforniai Egyetem szakértői arra voltak kíváncsiak, hogy a legtöbbet éjjel használt LED-lámpák fénye mennyire befolyásolja az állatok életét. Ezen belül pontosabban az érdekelte őket, hogy a kibocsátott fény mennyire van hatással az állatok vándorlására, hogyan változtatja meg a ragadozó-préda viszonyát és összességében milyen változásokat okoz az éjszakai fény a vizsgált álltok életében.

A legkárosabb éjszakai fényeknek az intenzív kék és fehér színek mondhatók. Ezek olyan hatással vannak az állatokra, mint a Nap fénye délben, ráadásul háromszor erősebbek is a többi színhez képest. (A sárga és a zöld színű fények sokkal gyengébbek, ezeknek hullámhossza kevésbé befolyásolja a vadvilágot.)

A szakértők néhány példát is kiemeltek az állatvilágra való káros hatások közül:

  • A veszélyeztetett álcserepes teknős utódai éjszaka kelnek ki a tojásokból, majd elhagyják a tengerparti homokban lévő fészkeiket. Ilyenkor az óceán felé kellene menetelniük, de a mesterséges fény miatt a szárazföld felé veszik az irányt.
  • Az éjszakai fény a fiatal vándorló lazacokat is becsapja, ezzel a ragadozók zsákmányává teszi őket.
  • A bogarakat is a rovarokat is csúnyán átvágja  adolog (ezt mindannyian ismerjük)

Forrás: Stocksnap

A Dél-Kaliforniai Egyetem kutatói szemügyre vették az eddig rendelkezésükre álló, létező összes ökológiai adatot és arra jutottak, hogy ezek a LED-lámpák 2020-ra a globáis piac 69 százalékát fogják kitenni. Ez azért döbbenetes mert 2011-ben ez a szám még csak 9 százalék volt.

"Ha nem adunk tanácsot és tájékoztatást a döntéshozóknak, akkor minden marad a régiben és ez az állatvilág szempontjából ez nem jó döntés. Ki fogunk dolgozni egy módszert, ami az új fényforrások várható következményeinek felmérését szolgálja majd. Ezáltal lépést tudunk majd tartani a változó technológiákkal és a vadon élő állatokkal kapcsolatos óvintézkedéseket is meg tudjuk tenni." -  mondta  Travis Longcore.

Forrás: news