Kutatók szerint ezért imádjuk nézni és hallgatni az esőt

17/08/25 péntek
ujnemzedek.hu
Nagyon sokan szeretnek úgy aludni, hogy hallgatják az ereszen csordogáló eső hangját. Hogy miért is hat ez ránk pozitívan? Miért imádjuk kémlelni a villámlást, a zuhogó víztömeget? A kutatók megpróbálnak választ adni a kérdésre.

Egy Reddit felhasználó nemrég saját tapasztalatát osztotta meg társaival: arról írt, hogy sosem kedvelte igazán a viharokat egészen addig a pontig, míg egy este magától el nem indított egy olyan lejátszási listát, ahol a vihar és a szimpla eső hangjait hallotta. Ezek után már csekkolja az előrejelzéseket is és manapság annyira megnyugtatja az esős idő, hogy ilyenkor alszik a legjobban, sőt, másnap sokkal energikusabbnak is érzi magát.

Kíváncsi volt, mit reagálnak rá az emberek, de ennyi pozitív visszajelzésre biztosan nem számított. Huszonhárom nap alatt több mint száz választ kapott, amiben a legtöbben egyetértettek vele:

  • Kedvenc napjaim a sötét, esős napok. Ilyenkor elmúlnak a szorongásaim és motiváltabban érzem magam.
  • A villámlás és a vihar, mint valami mágikus tabletta: biztonságban és védve érzem magam olyenkor. 
  • Szeretek a langyos esőben sétálni, mert megnyugszom, és eltűnik a bennem felgyülemlett stressz.  

A tudományos választ a pszichológusok adják meg

A New Yorkban élő, szorongással és depresszióval foglalkozó terapeuta, Kimberly Hershenson szerint, az agyunk szereti a különböző természetes zajokat. Az eső, a vihar hangja egy úgynevezett "pink noise", az az rózsaszín zaj kategóriába tartozik. Ebben a tartományban a magas és alacsony frekvenciák váltakoznak, így az emberi fül számára épp, hogy hallhatók.

Nem kell megijedni a zaj kifejezéstől, hiszen ezek a csepegő, csobogó hangok nagyon kellemes hatást gyakorolnak az agyunkra. Megnyújtják a mélyalvás szakaszát és fokozzák, hatékonyabbá teszik a memóriánkat. 

Tanulmányok rámutattak a "rózsaszín zaj" hatékonyságára, amely elegendő gyakoriságú változóval rendelkezik a tudatalatti bevonására, viszont ez nem elég ahhoz, hogy elterelje a gondolatainkat vagy zavarjon minket a koncentrálásban, alvásban. Az eső, szél és más viharzajok ilyenek. 

Laurel Steinberg, a New Yorkban élő pszichoterapeuta és a Columbia Egyetem professzora szerint az esős időjárás automatikus összehasonlítást kelt: a viharos időjárás azt sugallja az embereknek, hogy a világ nagyobb erőkből áll, mint amilyenek, a személyes bonyodalmaik.

Paul DePompo, a Dél-Kaliforniai Kognitív Viselkedési Terápiás Intézet igazgatója szerint nagyon sok ideges és depressziós ember él a világban, akiknek az esős időjárás egyfajta válasz, a világ feléjük mutatott empátiája az érzelmeikkel kapcsolatban. Egy gyönyörű, napsütéses, tökéletes napon ők könnyebben érzik magukat kívülállónak, könnyebben maradnak egyedül a gondolataikkal, mint például egy sötétebb, borongós napon. 

Ha te is kipróbálnád milyen rózsaszín zajra aludni, kattints a Spotifyra, írd be a keresőbe, hogy pink noise és máris tesztelheted, hogy mennyire hat rád. 

 

Forrás: Tonic, Time, WebMD, Popsugar