Kifejlesztettek egy tetoválást, ami jelzi a rákot

18/05/08 kedd
ujnemzedek.hu
Amíg halvány, minden oké. Akkor válik sötétebbé, ha az illetőnél kezd kialakulni a rák.

A zürichi egyetem, az Eidgenössische Technische Hochschule tudósai forradalmi megoldást fejlesztettek ki a rákdiagnosztikában. Egy tetoválásról van szó, amely mindaddig halvány, amíg az ember, aki viseli, egészséges. Ám amint a szervezetben rákos elváltozások kezdődnek, a tetoválás láthatóvá válik. 

Az ETH kutatói szerint a rákos megbetegedések minimum 40%-át ki lehet mutatni az új módszerrel.

A biomedikus tetoválás egyébként a vérben lévő kalciumra reagál, ez ugyanis megemelkedik rák esetén. Ilyenkor a tetoválás kalciumszenzor-sejtjei egy enzimet, a tirozinázt termelnek. Ez az enzim átalakítja a bőrben található melaninban lévő aminosavat - aminek szerepe egyébként a bőr elsötétítése. 

A tetoválással négy rákfajtát lehet felismerni, méghozzá már a legkorábbi stádiumban: a prosztata-, a tüdő-, a vastagbél- és az emlődaganatot. A tervek szerint a tetoválás az alkarra kerül majd, mivel itt általában világosabb a bőr, így a sötétedő tetoválás könnyebben észrevehető – írta a a Daily Mail.

Martin Fussenegger professzor, a kutatócsoport vezetője szerint a következő lépés az emberekkel való kísérletek sorozata, amelyeknek megbízható eredményéhez legalább tíz évre van szükség.

Forrás: The Local, Fotó: ETH/Zürich